Οικονομία

Έρευνα BofA: Ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ - Κίνδυνος για συστημικό πιστωτικό γεγονός


Νέα έκθεση της Bank of America δείχνει την αρνητική στροφή που δείχνει να παίρνει η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ελλοχεύουν οι κίνδυνοι για συστημικό πιστωτικό γεγονός.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα που έλαβε χώρα ανάμεσα σε παράγοντες της αγοράς, σχεδόν το 42% των fund managers περιμένει ύφεση της οικονομίας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 24% που είχε ίδια άποψη στην έκθεση του Φεβρουαρίου. Παράγοντες που δεν βλέπουν ύφεση, θεωρούν πως η οικονομία θα παραμείνει καθηλωμένη για τον επόμενο ένα χρόνο. Το 80% των fund managers βλέπει πως οι συνθήκες του στασιμοπληθωρισμού θα παραμείνουν, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και την οικονομία να μην ανακάμπτει.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει προβληματισμός από το 31% για πιθανό συστημικό πιστωτικό γεγονός, το οποίο αναμένεται να προέλθει από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεπικουρούμενο από το εταιρικό χρέος της χώρας και τα ακίνητα ανεπτυγμένων αγορών.

Ο οίκος Jefferies επαννέλαβε πως η αμερικανική οικονομία δεν θα αποφύγει την ύφεση το 2023, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, και τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. 

Η Moody's αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα βρεθεί  σε ύφεση μέσα στη χρονιά, εξαιτίας των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο, υποβαθμίζοντας το outlook των αμερικανικών τραπεζών σε αρνητικό. 

Η Goldman Sachs αύξησε στο 35% την πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο επόμενο έτος, με την πρόβλεψη για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2023 να διαμορφώνεται στο 1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα