Αγορές

Ξεκίνησε νέο ράλι στο χρηματιστήριο


"Τρίτη και φαρμακερή": Επιτυχής απέβη η τρίτη προσπάθεια για την κατάκτηση του οχυρού των 700 μονάδων στο χρηματιστήριο, που ανοίγει τον δρόμο για έναν ακόμη ανοδικό κύκλο, δημιουργώντας προσδοκίες για υψηλότερες αποδόσεις.

Βοηθούμενη από τη "συγχορδία" ευνοϊκών εκθέσεων διεθνών οίκων που βλέπουν εξαιρετικά θετικές προοπτικές στην Ελλάδα, η χρηματιστηριακή αγορά πήρε σήμερα κατεύθυνση ανάκαμψης και οι βασικοί δείκτες έκλεισαν σε υψηλά ημέρας, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει +6,63%.

 Αισιοδοξία για τη συνέχεια εκφράζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές, επισημαίνοντας όμως ότι καθοριστικές παράμετροι θα είναι τις επόμενες μέρες το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

 Θετική η επίδραση από την αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζεται η αποκλιμάκωση αποδόσεων και σήμρα σημειώθηκαν νέα ιστορικά ρεκόρ.

Ανασταλτικό παράγοντα μπορεί να αποτελέσουν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών, που είναι ήδη πολυ υψηλά και αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις

Μετοχές και δείκτες

Οι ρευστοποιήσεις κράτησαν σήμερα χαμηλά τους δείκτες κατά το πρώτο δίωρο των συναλλαγών. Στη συνέχεια πήραν ανοδική κατεύθυνση και διατήρησαν τα κέρδη τους ως το κλείσιμο.

Στο πρώτο 15λεπτο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πρόσκαιρα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας οριακά κατά 0,07% στις 690,53 μονάδες. Τερμάτισε σε υψηλό ημέρας, στις 708,16 μονάδες, με +2,48%.
Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 2,38%, στις 1.678,86 μονάδες.

Στο απόλυτο υψηλό ημέρας τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης, με άλμα +6,63%. Πρώτη και σήμερα η Τρ. Πειραιώς με +11,3%. Προφανώς η αγορά θεωρεί θετική εξέλιξη τη "μεταβατική" κρατικοποίηση της τράπεζας, που θα βελτιώσει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και την κεφαλαιακή της διάρθρωση, με προοπτική επανιδιωτικοποίησης της. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha +8%,  Εθνική +6,7%, Attica +4,5%, Eurobank +4,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  +4,7%, Μυτιληναίος  και ΕΛΠΕ +3,5%, Τιτάν και ΕΧΑΕ +3%,  ΟΛΠ και Lamda +2,7%, ΔΕΗ,  ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ +2,2%%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Φουρλής +1,7%.

Στον αντίποδα Aegean -2,9%, Ελλάκτωρ -1,3%, Σαράντης και Jumbo -1,1%.

Στα mid caps συνεχίστηκε η κούρσα της MIG (+19,7%). Εντυπωσίασαν τα Πλαστικά Θράκης (+13,5%), που ανακοίνωσαν αυξημένα κέρδη 9μήνου. Ακολούθησαν Profile +5,4%, Ικτίνος +4,3%, Cenergy +3,9%, Ιντρακάτ +3,5%, Intracom και Πλαίσιο+3,3%.

Διαβάστε επίσης