Αγορές

Στο οχυρό των 700 μονάδων το χρηματιστήριο


Ανοδική κατεύθυνση παίρνει πάλι το χρηματιστήριο, μετά από μικρές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου που προκάλεσαν οι ρευστοποιήσεις κερδών κατά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. Κέρδη της τάξεως του 1,3% καταγράφουν αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες, με εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών και τζίρο περίπου 30 εκατ. ευρώ σε μία ώρα!

 Το ΧΑ φαίνεται ότι διαφοροποιείται από τις ευρωπαϊκές αγορές,που κινούνται σήμερα μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης. Οριακές απώλειες 0,1% σε Φρανκφούρτη-Παρίσι, κατά 0,5% υποχωρεί ο FTSE100  στο Λονδίνο.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε πολλές μετοχές, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ανοδική κίνηση. Μεγάλη άνοδο σημειώνουν πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που βρίσκονται ήδη στις λίστες επιλογών ξένων διαχειριστών χαρτοφυλακίων.

Η επίδραση των ανησυχητικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας αντισταθμίζεται από γεγονότα μεγάλου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και ειδήσεις για κυοφορούμενα deals, που φέρνουν ξένα κεφάλαια στην ελληνική αγορά και σε επιχειρήσεις. Στη βελτίωση του κλίματος και στη δημιουργία προσδοκιών συμβάλλει η"συγχορδία" εκθέσεων διεθνών οίκων, που διατυπώνουν αισιόδοξες προβλέψεις για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του ΧΑ και της ελληνικής οικονομίας.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη για τη δυναμική και την περαιτέρω πορεία του ΧΑ την αποφασιστική διάσπαση διαδοχικών αντιστάσεων στις περιοχές των 663-667 και 677-685 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης -0,55% στις 687,55 μονάδες. Τώρα κινείται σε υψηλά ημέρας, στις 699,3 μονάδες με κέρδη 1,15%.
Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,05%, στις 1.662,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,35%. Πρωταγωνιστεί η Τρ. Πειραιώς με +9%. Φαίνεται ότι η αγορά θεωρεί θετική εξέλιξη τη "μεταβατική" κρατικοποίηση της τράπεζας, που θα βελτιώσει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και την κεφαλαιακή της διάρθρωση, με προοπτική επανιδιωτικοποίησης της. Ακολουθούν Attica +3,3%  Alpha +2,3%. Αμετάβλητη η Eurobank,, Εθνική -0,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean +3,6%, ΔΕΗ και Lamda +3,2%,  ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ +2,6%,  Τιτάν +2,3%, Φουρλής και ΑΔΜΗΕ +2%.

Στον αντίποδα Σαράντης -1,8%, ΟΠΑΠ -1%, Coca-Cola και Βιοχάλκο -0,6%

Στα mid caps συνεχίζει την κούρσα η MIG (+11,4%). Αβαξ +5,6%, Ευρωπαϊκή Πίστη -4%, ΟΛΘ και Ιντρακάτ +2,8%. Στο κόκκινο Intercontinental -1,6%, Ολυμπιακή Τεχνική και Autohellas -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης