Αγορές

Ράλι υψηλών ταχυτήτων στο χρηματιστήριο- Τράπεζες +14,7%


Μέσα στο έρεβος της αβεβαιότητας που προκαλούν η εξέλιξη της πανδημίας και οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της, ακτίνα φωτός και ελπίδας καθίσταται η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, που σπεύδει να προεξοφλήσει "καλύτερες μέρες". Με πυρετώδεις συναλλαγές και εντυπωσιακό τζίρο - που υποδηλώνουν τοποθετήσεις ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων - οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινήθηκαν σήμερα σε  ρυθμούς ράλι, τερματίζοντας με εντυπωσιακές ημερήσιες επιδόσεις. Επικεφαλής της κούρσας οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό τους δείκτη να εκτοξεύεται στο +17,3% και να κλείνει +14,7!

Το ράλι ξεκίνησε πριν ακόμη μεταδοθεί η είδηση για το νέο, αποτελεσματικότερο εμβόλιο της Moderna, που βελτίωσε το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές (FTSE-100 και CAC40 +1,7%, DAX +0,8%) και δίνει τώρα ώθηση στη Wall Street (Dow Jones +1,1%). Είναι μιά ένδειξη ότι το ΧΑ αποκτά δυναμική και "τρέχει με τις δικές του δυνάμεις"

 Το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε πολλές μετοχές, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ανοδική κίνηση. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν σήμερα πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που μπαίνουν στις λίστες επιλογών ξένων διαχειριστών χαρτοφυλακίων.

Θετική η αντίδραση της αγοράς στην είδηση ότι ο SSM οδηγεί την Τρ. Πειραιώς σε "μεταβατική" κρατικοποίηση, λέγοντας "όχι" στην πληρωμή τόκων των μετατρέψιμων ομολογιών που κατέχει το ΤΧΣ/Δημόσιο. Η μετοχή της κρατικοποιούμενης τράπεζας πήγε +25% και τερμάτισε  +17,4%.

Η επίδραση των ανησυχητικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας αντισταθμίζεται από γεγονότα μεγάλου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και ειδήσεις για κυοφορούμενα deals, που φέρνουν ξένα κεφάλαια στην ελληνική αγορά και σε επιχειρήσεις.

  Η αγορά αναμένει αυτήν την εβδομάδα  την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2021 και το κυβερνητικό Σχέδιο Ανάκαμψης, όπου θα περιγράφεται το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με 30 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη για τη δυναμική και την περαιτέρω πορεία του ΧΑ την αποφασιστική διάσπαση διαδοχικών αντιστάσεων, όπου αναμενόταν ότι θα ανακοπεί πρόσκαιρα η ανοδική κίνηση. Τα ιλιγγιώδη βραχυχρόνια τα κέρδη θα αποτελέσουν βέβαια δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη μεταβλητότητα τις επόμενες μέρες.

 Μία ακόμη θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η μεγάλη άνοδος συντελείται με αυξημένο τζίρο,ο οποίος ανήλθε σήμερα σε 105,1 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +6,10% στις 695,65 μονάδες και τερμάτισε στις 691,36 με άνοδο 5,44%.
Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 5,94%, κλείνοντας στις 1.645,02 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης "απογειώθηκε" με άλμα +17,31% και τερμάτισε με +14,72 στις 354,66 μονάδες. Τρ. Πειραιώς +17,4%,  Alpha +16,3%, Eurobank +14,4%, Εθνική +12,7%, Attica +12,4%, Τρ. Ελλάδος +2,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips στις πρώτες θέσεις η Aegean με +12,5% και η Motor Oil +11,7%. Ακολούθησαν ΕΧΑΕ + 8,4%,  ΕΛΠΕ +5,8%, ΔΕΗ +5,5%,Φουρλής +5,44%, Jumbo +5,3%, ADMHE +4,9%, Coca-Cola +4,4%. Στο κόκκινο μόνον η Ελλάκτωρ -3,3%.

Στα mid caps ξεχώρισαν  MIG +9,1%, Ικτίνος +6,5%, Autohellas +6,3%,  ΟΛΘ  +5,3%, Ελτον +4%,  Intracom και Ιντρακάτ +3,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης