Αγορές

Ράλι στο χρηματιστήριο, τράπεζες +14,8%!


Υπερνικώντας τις αβεβαιότητες και τις ανησυχίες που προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας, η χρηματιστηριακή αγορά σπεύδει να προεξοφλήσει "καλύτερες μέρες". Με πυρετώδεις συναλλαγές και εντυπωσιακό τζίρο - που υποδηλώνουν τοποθετήσεις ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων - οι βασικοί δείκτες του ΧΑ τρέχουν σήμερα σε  ρυθμούς ράλι. Επικεφαλής της κούρσας οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό τους δείκτη να πραγματοποιεί άλμα 14,8%!

 Το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε πολλές μετοχές, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ανοδική κίνηση. Μεγάλη άνοδο σημειώνουν πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που μπαίνουν στις λίστες επιλογών ξένων διαχειριστών χαρτοφυλακίων.

Θετική η αντίδραση της αγοράς στην είδηση ότι ο SSM οδηγεί την Τρ. Πειραιώς σε "μεταβατική" κρατικοποίηση, λέγοντας "όχι" στην πληρωμή τόκων των μετατρέψιμων ομολογιών που κατέχει το ΤΧΣ/Δημόσιο. Η μετοχή της κρατικοποιούμενης τράπεζας  σημειώνει αυτή την ώρα άνοδο 19%.

Η επίδραση των ανησυχητικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας αντισταθμίζεται από γεγονότα μεγάλου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και ειδήσεις για κυοφορούμενα deals, που φέρνουν ξένα κεφάλαια στην ελληνική αγορά και σε επιχειρήσεις.

  Η αγορά αναμένει αυτήν την εβδομάδα  την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2021 και το κυβερνητικό Σχέδιο Ανάκαμψης, όπου θα περιγράφεται το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με 30 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων.

Μετοχές και δείκτες

Αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη για τη δυναμική και την περαιτέρω πορεία του ΧΑ την αποφασιστική διάσπαση της αντίστασης στην περιοχή των 663-667 μονάδων, όπου ανεκόπη πρόσκαιρα η ανοδική κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και τώρα βρίσκεται σε υψηλό ημέρας στις 689,7 μονάδες, με κέρδη 5,15%.
Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 5,50%, στις 1.639 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης "απογειώνεται" με άλμα +14,75%.Τρ. Πειραιώς +22%,  Alpha +16%, Eurobank +14,2%, Attica +13,5%, Εθνική +11,5%, Τρ. Ελλάδος +1,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται η Motor Oil με +7,5%. Ακολουθούν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ +6,5%, Aegean +6%, και Jumbo +5%. ΑΔΜΗΕ και Φουρλής +4%.

Στο κόκκινο μόνον Βιοχάλκο -1% και Ελλάκτωρ -0,7%.

Στα mid caps ξεχωρίζει η MIG (+9,5%). Intracom +6,2%, Autohellas +5,2%,  ΟΛΘ και Αβαξ +4,8%, Ιντρακάτ +3,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης