Αγορές

Χρηματιστήριο: Ανοδικά προς τις 700 μονάδες ο ΓΔ


Μία ακόμη προσπάθεια για την κατάκτηση του οχυρού των 700 μονάδων βρίσκεται σε εξέλιξη στο χρηματιστήριο, που παίρνει πάλι ανοδική κατεύθυνση απορροφώντας τις πιέσεις από τις ρευστοποιήσεις βραχυχρόνιων κερδών.

Ξεκινώντας με έντονες διακυμάνσεις, οι βασικοί δείκτες ενισχύονται σταδιακά, καθώς κερδίζουν έδαφος οι τραπεζικές μετοχές και πολλά χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα οποία οποία μπήκαν τον τελευταίο μήνα στις λίστες επιλογών  ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

 Θετική η επίδραση από την αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζεται η αποκλιμάκωση αποδόσεων, με νέο ιστορικό ρεκόρ του 10ετούς στο 0,64%.

 Εικόνα σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου επικρατεί προβληματισμός μετά το χθεσινό "γύρισμα" της Wall Street, ενώ "εξατμίζεται" σταδιακά η αισιοδοξία που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλότερες από τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Αυτό μπορεί να  αυξήσει τη μεταβλητότητα τις επόμενες ώρες.

Στο πρώτ 15λεπτο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πρόσκαιρα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας οριακά κατά 0,07% στις 690,53 μονάδες. Τώρα βρίσκεται σε υψηλό ημέρας, στις 696,5 μονάδες, με +0,80%.
Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,63%, στις 1.650 μονάδες.

Υψηλό ημέρας +2,05% έχει σημειώσει ο τραπεζικός δείκτης, που κερδίζει τώρα 1,80% κόκκινο με -2,17%. Προηγείται και σήμερα η Τρ. Πειραιώς με +6%. Προφανώς η αγορά θεωρεί θετική εξέλιξη τη "μεταβατική" κρατικοποίηση της τράπεζας, που θα βελτιώσει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες και την κεφαλαιακή της διάρθρωση, με προοπτική επανιδιωτικοποίησης της. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Attica +3,5%, Alpha +1,6%%,  Εθνική +1,4%, Eurobank +0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Lamda +2,7%, ΕΛΠΕ και Φουρλής +2,3%, ΔΕΗ +1,4%,  ΑΔΜΗΕ +1%, Τιτάν +0,7%.  ΕΧΑΕ +3%, Aegean +3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,5%, ΟΛΠ +2,2%, Βιοχάλκο +2%, Lamda +1,8%,  ΕΛΠΕ και ΟΤΕ +1,5%.

Στον αντίποδα Coca-Cola -1,8%, Jumbo -1,5%, Βιοχάλκο -1,1%.

Στα mid caps εντυπωσιάζουν τα Πλαστικά Θράκης (+15%), που ανακοίνωσαν αυξημένα κέρδη 9μήνου. Συνεχίζει την κούρσα η MIG (+8%). Ακολουθούν Intracom +3,8%, Πλαίσιο και  Αβαξ +2,9%. Στο κόκκινο Ικτίνος και Ιασώ -1,6%, Ευρωπαίκή Πίστη -1,1%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης