Υγεία

Κορονοϊός: Τον Νοέμβριο θα βγει στην αγορά το ρωσικό εμβόλιο


Το εμβόλιο για τον κορονοϊό Sputnik V που δημιούργησαν Ρώσοι επιστήμονες μετά από έξι χρόνια ερευνών, είναι το πρώτο που θα βγει στην αγορά, δημιουργώντας ελπίδες αναχαίτιση της πανδημίας και ταχεία καταστολή της.

Το εμβόλιο καταχωρήθηκε ήδη στους διεθνείς οργανισμούς ως πατέντα και θα είναι διαθέσιμο για εμπορική διάθεση στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα. Το ρωσικό κρατικό επενδυτικό ταμείο  RDIF που χρηματοδοτεί το project, γνωστοποίησε ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και πως έχει ήδη λάβει προπαραγγελίες από 20 χώρες για περισσότερες από 1 δισ. δόσεις του εμβολίου

Οι Δυτικοί εκφράζουν ακόμη αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα του, όμως, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει περάσει τις μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές δοκιμές της φάσης 3.

Επισημαίνεται όμως ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελέσματα  συστηματικών ερευνών που διεξήγαγαν Ρώσοι επιστήμονες επί 6 χρόνια.  Προορίζονταν αρχικά για την αντιμετώπιση του MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) και της νόσου  Ebola.

Το γεγονός ότι ο κορονοϊός μοιάζει αρκετά με τον κορονοϊό  επέτρεψε στου Ρωσους να προσανατολιστούν γρήγορα στην αντιμετώπιση της νέας μάστιγας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα..«Είμασταν απλώς τυχεροί που ο κορωνοϊός ήταν πολύ κοντά στο MERS. Είχαμε ένα έτοιμο εμβόλιο για το MERS, που μελετήθηκε για δυο χρόνια πάνω στον MERS και τροποποιήθηκε ελαφρώς για να γίνει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία, δεν έχει να κάνει με πολιτική… η Ρωσία πάντα βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της έρευνας εμβολίων», δήλωσε στο CNBC ο Kirill Dmitriev, διευθύνων σύμβουλος του RDIF.

Διαβάστε επίσης