Υγεία

Επιστρέφει ο εφιάλτης της πανδημίας, έρχονται νέα μέτρα- Τελειωτικό χτύπημα στον τουρισμό


Παγκόσμιο συναγερμό προκαλεί η έξαρση της πανδημίας, ενώ στη χώρα μας το χειρότερο σενάριο εξελίξεων παίρνει σάρκα και οστά, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και από πολλές πλευρές εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες.

Χθες είχαμε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων - 203 νέα - το οποίο πιθανότατα θα καταρριφθεί πολλές φορές στη συνέχεια, καθώς υπάρχουν τώρα πολλές εστίες της νόσου και ο ρυθμός μετάδοσης επιταχύνεται.

Σε δοκιμασία τίθενται πάλι οι αντοχές του συστήματος υγείας και η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών χειρισμών. Παράλληλα, αναπόφευκτη καθίσταται πλέον η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και η επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις πολιτών και στη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων – χωρίς να αποκλείονται τα lockdown σε τοπικό επίπεδο.

Αποφάσεις σήμερα

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών με τους επικεφαλής  της ομάδας ειδικών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία και τις προβλέψεις για τη διασπορά του ιού και την ταχύτητα μετάδοσης του.

Λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν στην κυβέρνηση να “σπεύσει ταχέως” και να εξαντλήσει όλο το οπλοστάσιο της, προκειμένου να αποτρέψει ένα μεγαλύτερο δεύτερο κύμα πανδημίας που θα είναι χειρότερο και καταστροφικότερο από το πρώτο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να υποτιμά τους κινδύνους και πολλά περιοριστικά μέτρα καταστρατηγούνται συστηματικά.

Οι παρενέργειες στην οικονομία

Οπως αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές, όλα τα σενάρια κινήσεων, παρεμβάσεων και δυνητικών μέτρων μπαίνουν στο τραπέζι και εξετάζονται σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση.

Προτεραιότητα αποτελεί βέβαια η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανάσχεση της πανδημίας, με χειρισμούς που δεν θα προκαλέσουν “ασφυξία” στην αγορά  και νέκρωση των δραστηριοτήτων σε πολλούς κλάδους. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται ο τουριστικός τομέας, που είναι ο κατ' εξοχήν πληττόμενος και έχει  ιδιαίτερη βαρύτητα  για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Η επιστροφή και η έξαρση της πανδημίας μπορεί να είναι το τελειωτικό χτύπημα στον ελληνικό τουρισμό, που είχε αρχίσει να ανακάμπτει στα μέσα Ιουλίου, καθώς ο μηδενισμός των νέων κρουσμάτων  δημιούργησε την εντύπωση ότι η επιδημία έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

"Μπλόκο" τον  Δεκαπενταύγουστο

Μεγάλη είναι πάντως η εσωτερική τουριστική κίνηση, η οποία θα κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα, ενόψει Δεκαπενταύγουστου. Ο κίνδυνος  περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού και πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων ενδέχεται να οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση να επιβάλει περιορισμούς στα ταξίδια με μέσα μαζικής μεταφοράς (πλοία, τρένα, υπεραστικά λεωφορεία κλπ). Αν υιοθετηθεί αυτό το μέτρο, θα ισχύσει πιθανότατα από τα ξημερώματα της Παρασκευής μέχρι και τη Δευτέρα.

Ερευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα, καταλήγει στην πρόβλεψη ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τα κρούσματα στα τέλη Αυγούστου θα εκτοξευτούν ημερησίως στα 260, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι 433, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου θα φθάνουν τα 573!

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα