Υγεία

Φουντώνει ο κορονοϊός-Έρχονται νέα μέτρα


Μεγαλώνει η ανησυχία για την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα με πολλούς επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι βρισκόμαστε ένα βήμα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αν δεν έχουμε ήδη μπεί. 

Όπως τονίζουν οι ειδικοί εάν τα μέτρα που ήδη έχουν επιβληθεί δεν τηρηθούν και δεν εφαρμοστούν νέα -κυρίως όσον αφορά την αποτροπή συγχρωτισμού- η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και το σύστημα υγείας να αρχίζει να πιέζεται, ενώ είναι άγνωστο πόσο θα αντέξει.

Με αυτά τα δεδομένα και καθώς χθες (8/8) ανακοινώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη μέρα πάνω από 150 κρούσματα η κυβέρνηση εξετάζει την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, καθώς αποδεικνύεται ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους δεν αρκεί για ανακόψει την αναζωπύρωση του κορονοϊού. 

Τα επικρατέστερα σενάρια για τα μέτρα που αναμένεται να αποφασιστούν σε αυτή τη φάση είναι τοπικά lockdown, «λουκέτα» σε μεγάλους χώρους διασκέδασης ή beach bar, νέοι περιορισμοί σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες, απαγόρευση δεξιώσεων, καθώς και επαναφορά των SMS και άρα «μπλόκο» στις μετακινήσεις».

H πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων τις αμέσως επόμενες ώρες θα κρίνει αφενός το βαθμό των περιορισμών και αφετέρου τη γεωγραφική έκταση των νέων μέτρων, τα οποία δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και αύριο Δευτέρα (10/8), μετά και την κατακόρυφη αύξηση των νοσούντων.

Έρευνα σοκ του ΑΠΘ

Έρευνα «σοκ» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής», δείχνει ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τα κρούσματα στα τέλη Αυγούστου θα εκτοξευτούν ημερησίως στα 260, στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 433, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου θα αγγίξουν τα 573 την ημέρα. Είναι μια έρευνα που βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας χθες βράδυ (8/8) στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως το R0 της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1.

«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κ. Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.

«Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα» είπε συγκεκριμένα. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα παραπάνω συνεπάγονται σίγουρα πως είμαστε κοντά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας

«Μπορεί να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, υπάρχει αυτή η δυναμική. Εάν συμβεί αυτό, αυτομάτως θα έχουμε περισσότερες διασωληνώσεις, θα πιεστεί το σύστημα άρα θα έχουμε και επίσημα το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «Έχουμε μια πολύ σημαντική έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα, ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά δυστυχώς βλέπουμε και διασπορά σε όλη την Ελλάδα».

Μόνο η κορυφή του παγόβουνου 

Επίσης, την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ανεξέλεγκτη διάδοση του κορονοϊού στη χώρα μας εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας χθες βράδυ (8/8) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα, που δεν υποβάλλονται τεστ, ενώ επισήμανε την ευρεία διάδοση του κορονοϊού. 

Στο ίδιο πνεύμα ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του London School of Economics έγραψε στο facebook ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, μπορεί να είναι 8 έως 10 φορές μεγαλύτερος. 

 

Διαβάστε επίσης