Χρηστικά

Κοινή είσπραξη φόρων και εισφορών!


Στήνεται ενιαίος εισπρακτικός μηχανισμός από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, με ενιαίες κυρώσεις και αναγκαστικά μέτρα

Αλλάζει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες προσεχώς θα αντιμετωπίζονται ενιαία με τους παρακρατούμενους φόρους.

Αυτό προβλέπει το κοινό σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, το οποίο θα εξειδικευτεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών του ΕΦΚΑ.

Με την υλοποίηση του σχεδίου οι ασφαλιστικές εισφορές θα αντιμετωπίζονται όπως οι φόροι, δηλαδή με το ίδιο αυστηρό πλαίσιο της Εφορίας, ενώ σήμερα η αίσθηση που επικρατεί είναι πως το σύστημα είσπραξης των εισφορών είναι πιο χαλαρό.

Η ενοποίηση της είσπραξης σημαίνει τη σύσταση ενός ειδικού εισπρακτικού φορέα, ο οποίος θα εισπράττει σε μηνιαία βάση τους παρακρατούμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών και τις εισφορές των μισθωτών εργαζομένων.

Κατόπιν, τα ποσά θα αποδίδονται, τα προερχόμενα από φόρους στην εφορία, τα δε από εισφορές, στον ΕΦΚΑ.

Οι υπόχρεοι για την πληρωμή των φόρων και των εισφορών θα αντιμετωπίζουν τις ίδιες αυστηρές κυρώσεις είτε πρόκειται για φόρους είτε για εισφορές.

Επίσης, ο νέος εισπρακτικός φορέας, θα ανάβει το «πράσινο» ή το «κόκκινο» φως για την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας, όταν τη ζητεί ο υπόχρεος, η οποία θα είναι ενιαία για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, που σημαίνει, ότι, όταν καθυστερεί είτε την πληρωμή φόρων είτε των εισφορών, δεν θα λαμβάνει ενημερότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κοινός εισπρακτικός φορέας, η σύσταση του οποίου αποτελεί υποχρέωση που έρχεται από τα μνημόνια, δεν θα λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα, απλά θα εισπράττει φόρους και εισφορές, θα τις αποδίδει σε Εφορία και ΕΦΚΑ και θα ενημερώνει τα αρχεία των δύο φορέων ποιοι έχουν πληρώσει και ποιοι χρωστάνε.

Δεν θα λαμβάνει δηλαδή αναγκαστικά μέτρα εναντίον των οφειλετών, αλλά θα τους μπλοκάρει την έκδοση της κοινής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Τα αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εις χείρας τρίτων και πλειστηριασμούς θα τα λαμβάνουν, για μεν τους απλήρωτους φόρους, η ΑΑΔΕ, όπως και σήμερα, για δε τις απλήρωτες εισφορές, το ΚΕΑΟ, με βάση τις λίστες που θα κοινοποιεί ο νέος φορέας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα