Χρηστικά

Στο σφυρί μεζονέτες στην Κηφισιά και Χαλκιδική βγάζει η Εφορία!


Από τις 23 Μαρτίου ξεκινά ο νέος γύρος πλειστηριασμών ακινήτων σε βάρος οφειλετών του δημοσίου

Με πλειστηριασμούς ακινήτων των βορείων Προαστείων της Αττικής και στη Χαλκιδική εκκινούν ξανά οι πλειστηριασμοί της Εφορίας, σε βάρος οφειλετών με αρρύθμιστα χρέη.

Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναρτήθηκαν ήδη, μετά από αρκετούς μήνες, οι πρώτοι πλειστηριασμοί, που αφορούν κατοικίες σε Αθήνα, Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η πρεμιέρα του νέου κύκλου των πλειστηριασμών, που θα είναι ηλεκτρονικοί, προγραμματίστηκε για τις 23 Μαρτίου και περιλαμβάνει εκτός των άλλων και μεζονέτα στην Κηφισιά με οικόπεδο 800 τ.μ. και με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 469.000 ευρώ.

Ακολουθεί στις 13 Απριλίου ο πλειστηριασμός άλλης μεζονέτας στο Καστρί Αττικής, με οικόπεδο και τιμή 1ης προσφοράς το ποσό των 507.000 ευρώ.

Επίσης, στις 18 Μαΐου έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός πολυτελούς κατοικίας στη Χαλκιδική, με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 365.000 ευρώ.

Οι πλειστηριασμοί θα ενταθούν στους επόμενους μήνες, καθώς η ΑΑΔΕ επιδιώκει την είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών που ξέφυγαν από κάθε πρόβλεψη.

Σημειώνεται, πως τα συνολικά χρέη από φόρους και πρόστιμα προς την Εφορία διαμορφώθηκαν στο τέλος του Δεκεμβρίου σε 111,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί νέο ρεκόρ.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του δημοσίου ανέρχεται σε 3.996.811 ΑΦΜ (ιδιώτες και επιχειρήσεις) και υπερβαίνει το 50% του συνόλου των φορολογουμένων, στοιχείο που δείχνει το τεράστιος πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία, για την αποπληρωμή των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων.

Από τους συνολικούς οφειλέτες, στους 1.332.050 επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ποσών εις χείρας τρίτων και ενδεχομένως και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. 

Ακόμη, 1.951.507 οφειλέτες, τελούν από το φόβο της επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς εμφανίζονται να χρωστάνε ποσά τουλάχιστον 500 ευρώ.

Οι κατασχέσεις και γενικά τα αναγκαστικά μέτρα της Εφορίας δεν περιορίζονται μόνο στους βασικούς οφειλέτες, αλλά επεκτείνονται σε συνυπόχρεα πρόσωπα, όπως σύζυγοι, συνέταιροι κ.λπ.

Τα βήματα της ΑΑΔΕ πριν την κατάσχεση

Για τα χρέη, άνω των 500 ευρώ το σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει συγκεκριμένα βήματα, με στόχο να εξασφαλίσει την είσπραξή τους. Ειδικότερα:

  • Πριν το χρέος του καταστεί ληξιπρόθεσμο κοινοποιείται η πρώτη ειδοποίηση του άρθρου 5 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 37 Κ.Φ.Δ. ή μέσω e-mail (για ΕΝΦΙΑ).
  • Αφού καταστεί ληξιπρόθεσμος, μέσω του auto reminder system λαμβάνει e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αν εμφανίζει χρέος για πρώτη φορά, είτε κεντρικά αν εμφανίζει παλιά και νέα χρέη.
  • Αν δεν ανταποκριθεί στα e-mail, λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
  • Ωστόσο, μπορούν να γίνουν και απροειδοποίητα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ποσών εις χείρας τρίτων. Σύμφωνα με τη νομολογία τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 2080/2014) όσο και η πρόσφατη του Αρείου Πάγου (432/2017) κρίθηκε ότι η μη προηγούμενη ειδοποίηση του οφειλέτη πριν από την επιβολή της κατάσχεσης, δεν αντίκειται σε υπέρτερης ισχύος κανόνες δικαίου, καθώς και το σκεπτικό των αποφάσεων αυτών.

Για οφειλές κάτω των 500 ευρώ, συνήθως δεν ασχολούνται οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα