Χρηστικά

Κλίμα τρομοκρατίας φορολογουμένων με χρέη!


Υπάλληλοι της ΑΑΔΕ τηλεφωνούν ανακρίνουν και απειλούν οφειλέτες της Εφορίας, για να τους εξαναγκάσουν να πληρώσουν

Πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας ασκείται τις τελευταίες μέρες στους οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι είτε δεν ρύθμισαν παλαιές οφειλές με τις 120 δόσεις είτε δεν έχουν πληρώσει τον φετινό φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Καθημερινά, χιλιάδες πολίτες δέχονται κλήσεις από την Εφορία για την τακτοποίηση των οφειλών τους, ενώ παρατηρείται και μια σημαντική ποιοτική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Οι τηλεφωνητές υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, είναι πιο επιθετικοί και πιεστικοί απέναντι στους φορολογούμενους, αντιγράφοντας πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών, που χρησιμοποιούν οι τράπεζες και εσχάτως η ΔΕΗ.

Ειδικότερα, δεν μένουν στον ενημερωτικό χαρακτήρα της επικοινωνίας, αλλά ρωτούν πιεστικά τον οφειλέτη «γιατί δεν πληρώσατε το χρέος σας; τι θα κάνετε με την οφειλή σας; πώς θα το αποπληρώσετε, πότε θα πληρώσετε έστω ένα μέρος» και συνεχίζουν: «ξέρετε ότι η Εφορία μπορεί να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον σας και να σας κατάσχει τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία;»

Η κλιμάκωση των πιέσεων είναι σαφής και αποσκοπεί στην τρομοκρατία των οφειλετών, ώστε να εξαναγκαστούν είτε να πληρώσουν το χρέος είτε να το ρυθμίσουν είτε να πληρώνουν όσο μπορούν.

Οι οφειλές προς το δημόσιο που έμειναν εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων, ξεπερνούν τα 97 δισ. ευρώ, που σημαίνει αυξημένο φόρτο εργασίας για τις εισπρακτικές υπηρεσίες της Εφορίας.

Σε συνδυασμό δε και με τις αντίστοιχες πιέσεις που ασκούν οι εισπρακτικές εταιρείες της ΔΕΗ και των τραπεζών, τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν χρέη βιώνουν έναν εφιάλτη.

Την τρομοκράτηση των οφειλετών του δημοσίου έχουν αναλάβει το Γραφείο Παρακολούθησης των Ηλεκτρονικών Εισπράξεων και Ηλεκτρονικών Επιστροφών των Εσόδων, της διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης και το νεοσύστατο Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής. Το ΚΕΟΦ, μπορεί να αποκαλείται «Αττικής» αλλά οι αρμοδιότητές του εκτείνονται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τις νέες μεθόδους, που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ, μετά και τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στις 120 δόσεις (7 Οκτωβρίου) αλλά και τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της β' δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ (30 Σεπτεμβρίου), αμέσως, εντός πέντε ημερών αποστέλλεται στον οφειλέτη, ένα ενημερωτική e-mail, με το οποίο ενημερώνεται ότι έχει αφήσει απλήρωτες οφειλές και καλείται άμεσα να τις τακτοποιήσει, προκειμένου να αποφύγει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων.

Οι έλεγχοι στο σύστημα πληρωμών γίνονται καθημερινά από το αρμόδιο τμήμα της ΑΑΔΕ και τα ενημερωτικά σημειώματα αποστέλλονται άμεσα.

«Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε την 09/10/2019 στα ηλεκτρονικά αρχεία της Α.Α.Δ.Ε., διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές σας και σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή τους», αναφέρεται στο εισαγωγικό του ενημερωτικού σημειώματος το οποίο κατέφθασε σε μία ομάδα οφειλετών.

Κανονική «εισπρακτική»

Παράλληλα, σε λειτουργία τέθηκε και η «Εισπρακτική Εταιρεία» της Εφορίας η οποία θα αναλαμβάνει αποκλειστικά το έργο της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Πρόκειται για το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής, που λειτουργεί από τις 15 Σεπτεμβρίου και μπαίνει πλέον σε παραγωγική λειτουργία.

Η σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή αναφέρει ότι το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών (Κ.Ε.ΟΦ.) Αττικής είναι αρμόδιο για την επιδίωξη της είσπραξης οφειλών, οπουδήποτε στην Επικράτεια, οφειλετών με χρέη σε Δ.Ο.Υ. της Περιφέρειας Αττικής, όπως, ειδικότερα ορίζεται με αποφάσεις μας, παράλληλα με τις κατά τόπον αρμόδιες Δ.Ο.Υ., οι οποίες διατηρούν την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών αρμοδιότητάς τους.

Ειδικότερα στόχοι του ΚΕΟΦ είναι:

  • Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών οπουδήποτε στην επικράτεια, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφασή μας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
  • Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών οπουδήποτε στην επικράτεια με τη λήψη στοχευμένων μέτρων, για οφειλές που καθορίζονται, αρμοδίως.
  • Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών. 
  • Η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των δρομολογημένων δράσεων και στόχων του Τμήματος.
  • Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών που διέπονται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή δικαστική διαδικασία ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομίας, καθώς και οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών.
  • Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, η παρακολούθηση της διαδικασίας και η συμμετοχή σε αυτή.
  • Η εισήγηση προς την αρμόδια Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) επί αιτήματος για συμμετοχή του Δημοσίου σε συμφωνία εξυγίανσης οφειλέτη του, σύμφωνα με τον Πτωχευτικό Κώδικα καθώς και η εφαρμογή δικαστικά επικυρωμένων συμφωνιών, δικαστικών αποφάσεων και προσωρινών διαταγών που ρυθμίζουν οφειλές προς το Δημόσιο στα πλαίσια διαδικασίας αφερεγγυότητας.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα