Χρηστικά

Αποτυχία οι 120 δόσεις! Μπήκε μόνο 1 στους 10- Μπαράζ κατασχέσεων και νέα πάγια ρύθμιση


Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο τα στοιχεία για τα αποτελέσματα της ρύθμισης 120 δόσεων, που φαίνεται ότι αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το μέγα πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία δείχνουν ότι εντάχθηκε μόλις ένας στους 10 οφειλέτες!

Ακόμη και από όσους υπέβαλαν αίτηση ένταξης, ένας στους τρεις δεν μπόρεσε να πληρώσει την πρώτη δόση(!), με αποτέλεσμα να μείνει εκτός. Είναι μια ένδειξη πλήρους αδυναμίας εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν  έστω και στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους.

Γόρδιος δεσμός

Ενώ λοιπόν η εφορία και τα Ταμεία ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μπαράζ αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε μία ακόμη κίνηση,  επιδιώκοντας να περιορίσει τον αριθμό αυτών που θα βρεθούν τους επόμενους μήνες μπροστά στον κίνδυνο κατασχέσεων.

Θα είναι μια ευνοϊκότερη πάγια ρύθμιση 24-48 δόσεων, που ο αριθμός τους θα καθορίζεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Την προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι της εκλογικής του περιφέρειας.

Θα είναι μάλλον «δώρον άδωρον» για τους κόκκινους οφειλέτες, καθώς όποιος αδυνατούσε να πληρώσει τη (μικρή) δόση των 120, προφανώς δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από τη νέα ρύθμιση που συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερη δόση.

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία-Ταμεία θα παραμείνει λοιπόν γόρδιος δεσμός για την κυβέρνηση, που έχει να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα του δυσθεώρητου ιδιωτικού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 125% του ΑΕΠ.

Απογοητευτικά στοιχεία

Αν και οι αρμόδιοι υπουργοί έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα της ρύθμισης των 120 δόσεων, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά:

  1. Από τους περίπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας, υπέβαλαν αίτηση ένταξης μόνον οι 660.082, για συνολικό ποσό 6,37 δισ. ευρώ. Από αυτούς, πλήρωσαν την πρώτη δόση και εντάχθηκαν μόνον οι 432.599
  2. Μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή οφειλετών των Ταμείων – προφανώς επειδή οι οφειλές σε ασφαλιστικούς φορείς είναι μικρές και η καταβλητέα δόση πολύ χαμηλή (της τάξεως των 30-50 ευρώ για τους περισσότερους). Επίσης, η τακτοποίηση των υποχρεώσεων διευκολύνει τη συνταξιοδότηση, ενώ όσοι υπέβαλαν αίτηση έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του έτους να αποσαφηνίσουν ποιές είναι οι συνολικές οφειλές τους ώστε να αρχίσουν να πληρώνουν. Όμως και εκεί, μόνον ενας στους τρεις οφειλέτες έσπευσε να μπει στη ρύθμιση: Εντάχθηκαν 432.599 σε σύνολο 1,3 εκατ. οφειλετών.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα