Οικονομία

Πάγια ρύθμιση οφειλών: Τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίζουν τις δόσεις


Το νέο σχήμα των πάγιων ρυθμίσεων εξόφλησης των οφειλών θα προβλέπει διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Δηλαδή το ύψος του ετήσιου εισοδήματος που δηλώνουν οι φορολογούμενοι είναι το «κλειδί» που θα ανοίγει την πόρτα των 24 ή 48 δόσεων σε όσους χρωστούν στην εφορία και δυσκολεύονται να πληρώσουν τα χρέη τους.

Οι 12 μηνιαίες δόσεις που παρέχει σήμερα η πάγια ρύθμιση για τις τακτικές οφειλές θα μπορούν να γίνουν 24 υπό την προϋπόθεση πως ο φορολογούμενος πληροί το κριτήριο του εισοδήματος.

Οι 24 δόσεις που προβλέπονται σήμερα για τις έκτακτες οφειλές όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς θα είναι δυνατόν να αυξηθούν σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνει η ρύθμιση για τους οφειλέτες που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12 (για τακτικές) ή 24 μηνιαίες δόσεις (για έκτακτες).

Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία, η οποία φαίνεται πως έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ σύμφωνα με τα «Νέα» ταυτόχρονα θα τρέξει και η σταδιακή αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών για τους συνεπείς οφειλέτες.

Η νέα ρύθμιση στην Εφορία

Ειδικότερα όσον αφορά στο νέο σύστημα της πάγιας ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Διπλάσιο αριθμό δόσεων. Για τις τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ. ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται έως και 24. Για τις έκτακτες οφειλές όπως φόρος κληρονομιάς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.
  • Ελάχιστη μηνιαία δόση στα 15 ευρώ για τους οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
  • Εισοδηματικά κριτήρια: Για τους φορολογούμενους που θέλουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους στην Εφορία σε έως 24 ή 48 μηνιαίες δόσεις θα εφαρμόζονται εισοδηματικά κριτήρια. Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η ετήσια δόση για την εξόφληση των οφειλών θα κυμαίνεται μεταξύ 4%-10%. Για παράδειγμα οι έχοντες εισοδήματα πάνω από 10.000 και έως 30.000 ευρώ θα πληρώνουν τον μήνα περίπου 50-100 ευρώ.
  • Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι και σήμερα. Το επιτόκιο 3% αφορά μόνο την έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων.
  • Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών: Παράλληλα με τη νέα πάγια ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ αναμένεται να «τρέξουν» το σύστημα τραπεζικών λογαριασμών το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2019. Όταν θα ενεργοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι οφειλέτες με κλειδωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτούν σταδιακά τον έλεγχό τους κερδίζοντας μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ. Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους της τμηματικής εξόφλησης των οφειλών του.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις