Χρηστικά

Καταργείται η «xρυσή βίζα» για ξένους μικρομεσαίους


Διπλασιάζεται το όριο επένδυσης σε ακίνητα και καθιερώνεται ελάχιστο ύψος υποχρεωτικών δαπανών στην Ελλάδα

Καταργείται η «χρυσή βίζα» για μικρομεσαίους ξένους υπηκόους, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει σημαντικά το όριο της αξίας του ακινήτου, που αποκτούν.

Το μέτρο καθιερώθηκε το 2013 (επί κυβέρνησης Σαμαρά) και οι περισσότεροι ξένοι που έχουν κάνει μέχρι τώρα χρήση της «Χρυσής Βίζας» είναι Κινέζοι, Ρώσοι και Τούρκοι πολίτες.

Από τις 4.154 άδειες διαμονής που έχουν δοθεί μέχρι τώρα, οι 2.416 ή περίπου το 56% έχουν δοθεί σε πολίτες της Κίνας. Δεύτερη εθνικότητα που επιλέγει να πάρει «Golden Visa» στη χώρα μας αλλά με μεγάλη διαφορά από τους Κινέζους είναι οι Ρώσοι με 428 άδειες. Ακολουθούν οι Τούρκοι με 402 άδειες διαμονής και στη συνέχεια οι Λιβανέζοι με 122 άδειες.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προσελκύσει υψηλά εισοδήματα από το εξωτερικό και να κλείσει την πόρτα σε όσους εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που παρέχει η «Golden Visa», με το χαμηλό υφιστάμενο όριο, να αποκτούν ελληνικό και άρα ευρωπαϊκό διαβατήριο, τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.

Ήδη με τον νόμο 4605/2019, δόθηκαν δυνατότητες στους ξένους, να αποκτούν άδεια παραμονή στην Ελλάδα, εκτός από την αγορά ακινήτων και με χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

Σε ότι αφορά στα ακίνητα, η ελάχιστη επένδυση που απαιτείται σήμερα είναι το ποσό των 250.000 ευρώ και οι ξένοι αγοραστές κατοχυρώνουν:

  • Το δικαίωμα για μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και ιθαγένεια. Η αίτηση για ιθαγένεια μπορεί να κατατεθεί έπειτα από επτά χρόνια διατήρησης της άδειας παραμονής.
  • Αδεια παραμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια.
  • Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους σε άλλο ξένο υπήκοο μαζί με την άδεια παραμονής. Μάλιστα, δεν υπάρχει ελάχιστος χρόνος διατήρησης του ακινήτου στην κατοχή τους πριν το μεταβιβάσουν.
  • Δεν είναι απαραίτητο για τον αγοραστή του ακινήτου ή για τα μέλη της οικογένειάς του να μένουν στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσουν τις άδειες παραμονής.
  • Οι κάτοχοι των αδειών παραμονής μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ζώνης Schengen. Μπορούν να ταξιδεύουν κατευθείαν από τις χώρες που κατοικούν, χωρίς προηγουμένως να περάσουν από την Ελλάδα.
  • Αν κάποιος επενδυτής θέλει να πραγματοποιήσει μια αγορά ακινήτου στην Ελλάδα με έναν φίλο ή συγγενή δευτέρου βαθμού, κ.λπ., για να αποκτήσει τα δικαιώματα της «Χρυσή Βίζα» πρέπει ο κάθε ένας να δαπανήσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ στο ίδιο ακίνητο.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται

Οι αλλαγές που δρομολογούνται θα προβλέπουν τα ακόλουθα:

  • Αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης σε 500.000 ευρώ.
  • Υποχρεωτική παραμονή στην Ελλάδα για ένα διάστημα ή τη δαπάνη συγκεκριμένων ποσών στην Ελλάδα, κάθε έτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί ελάχιστο όριο δαπανών 30.000 – 50.000 ευρώ.

Επίσης με τον ν. 4605/2019 το πρόγραμμα άδειας διαμονής επεκτείνεται σε όσους πολίτες προχωρήσουν σε: 

  • Αγορά μετοχών σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή ομολόγων με την εισφορά του κεφαλαίου τουλάχιστον 400.000 ευρώ κατά την έκδοση ομολογιακού δανείου επιχειρήσεων με έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα που είναι εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
  • Εισφορά κεφαλαίου ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον σε Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), η οποία επενδύει αποκλειστικά σε ακίνητα στην Ελλάδα για απόκτηση μετοχών κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτής.
  • Εισφορά κεφαλαίου τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε εταιρεία κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (ΕΚΕΣ) για απόκτηση μετοχών ή σε αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών (ΑΚΕΣ) για απόκτηση μεριδίων εφόσον οι παραπάνω οργανισμοί έχουν ως σκοπό επενδύσεις αποκλειστικά σε επιχειρήσεις με έδρα ή/και εγκατάσταση στην Ελλάδα.
  • Αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με αξία κτήσης τουλάχιστον 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια κατά τον χρόνο αγορά τρία τουλάχιστον χρόνια, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα.
  • Προθεσμιακές καταθέσεις σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Οι καταθέσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 400.000 ευρώ, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας με πάγια εντολή ανανέωσης.
  • Αγορά μετοχών, εταιρικών ομολόγων ή και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται ήδη στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Σε αυτή την περίπτωση η αξία κτήσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 800.000 ευρώ.
  • Αγορά μεριδίων αξίας κτήσης τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή άλλη χώρα και επενδύει αποκλειστικά σε κινητές αξίας (μετοχές και εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου) που εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται ήδη στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Το ύψος του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ.
  • Αγορά μεριδίων ή μετoχών αξίας κτήσης τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε οργανισμό εναλλακτικών επενδύσεων (π.χ. εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών) ο οποίος έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επενδύει αποκλειστικά σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα