Διεθνή

Χρυσή Βίζα: Πιο αυστηρούς ελέγχους ετοιμάζει η Κομισιόν


Μέτρα ώστε να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι και το σχετικό πλαίσιο αναφορικά με την χορήγηση της χρυσής βίζας, ετοιμάζεται να λάβει η Κομισιόν.

Όπως προκύπτει από την πρώτη έκθεση της Ε.Ε για το εν λόγω ζήτημα, η εκχώρηση διαβατηρίων και βίζας σε πλούσιους ξένους ελλοχεύει σε μεγάλο βαθμό κινδύνους κατά τους οποίους ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε ή να "ξεπλύνουν μαύρο χρήμα".

Όπως επισημαίνεται:

Αν και η διαδικασία είναι νόμιμη, συχνά δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι σε αυτούς που ζητούν διαβατήρια και βίζες, σημειώνει η Κομισιόν. Προειδοποιεί επίσης ότι οι κίνδυνοι αφορούν όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση των 28, καθώς η έκδοση «χρυσής βίζας» δίνει πρόσβαση στα περισσότερα κράτη-μέλη.

Το γεγονός προκαλεί «δυνητικούς κινδύνους ασφαλείας, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατίας, διαφθορά και διείσδυση οργανωμένου εγκλήματος», τονίζει η Επιτροπή στην έκθεσή της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην ΕΕ, η Μάλτα, η Κύπρος και η Βουλγαρία είναι οι μοναδικές χώρες που πωλούν «χρυσά διαβατήρια» σε αντάλλαγμα για επενδύσεις εύρους μεταξύ περίπου 1 εκατ. και 2 εκατ. ευρώ.

Είκοσι κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών των τριών, πωλούν άδειες παραμονής ή «χρυσές βίζες» σε ξένους που επιθυμούν να επενδύσουν στις χώρες τους, με το εύρος να κυμαίνεται από 15.000 ευρώ στην Κροατία και πάνω από 5 εκατ. ευρώ στο Λουξεμβούργο και τη Σλοβακία.

Σύμφωνα με έκθεση των Global Witness και της Διεθνούς Διαφάνειας, τα κράτη μέλη της ΕΕ έβγαλαν 25 δισ. ευρώ από ξένες άμεσες επενδύσεις σε μία δεκαετία, πουλώντας τουλάχιστον 6.000 διαβατήρια και περίπου 100.000 άδειες παραμονής.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι, ενώ υπογραμμίζει τις ανεπάρκειες των προγραμμάτων σε Μάλτα, Κύπρο και Βουλγαρία, οι οποίες δεν ελέγχουν επαρκώς τις πηγές πλούτου των ατόμων που παίρνουν ιθαγένεια.

Επίσης, καταστρατηγούν τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν «ενεργή» παραμονή σε ένα κράτος της ΕΕ πριν δοθεί ιθαγένεια, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Για να αντιμετωπιστεί το θέμα που προκύπτει από αυτά τα προγράμματα, οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι θα δημιουργηθεί μία ομάδα ειδικών που θα προτείνει μέχρι τα τέλη της χρονιάς κοινούς ελέγχους ασφαλείας για την απόκτηση ιθαγένειας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα