Πολιτική

Καταψήφισε ο Σαμαράς, μετωπική με Μητσοτάκη -Πέρασε η τροπολογία


Την μετωπική με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επέλεξε τελικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καταψηφίζοντας την τροπολογία για τις νομιμοποιήσεις παράτυπων μεταναστών. Είχε τη δυνατότητα να απουσιάζει ή να ψηφίσει "παρών". Προτίμησε όμως να εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση του στη συγκεκριμένη επιλογή του πρωθυπουργού.

Είναι η τρίτη κατά σειρά και η πιο ηχηρή ως τώρα διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει δημοσίως διαφωνίες και αντιρρήσεις για τον διάλογο με την Τουρκία και για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

 Πολιτικοί σχολιαστές και κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η στάση του θα επιβαρύνει το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ και θα επιδεινώσει τις σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν αναμένεται όμως ότι θα έχει συνέχεια, προκαλώντας κλιμακούμενη αντιπαράθεση στους κόλπους του κόμματος.

  • «Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα. Και όποιος θέλει να καταλάβει κατάλαβε…», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός.

Η τροπολογία πέρασε τελικά με τις ψήψους της ΝΔ, των κομμάτων της κεντροαριστεράς-Αριστεράς και του ΚΚΕ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Την καταψήφισαν η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτάτες.

Υπέρ ψήφισαν 262 βουλευτές,«κατά» 32 και ένας «παρών». Απουσίαζαν 5 βουλευτές.

Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Σαμαρά κατά της τροπολογίας ενθάρρυνε κι άλλους κυβερνητικούς βουλευτές να εκφράσουν αντιρρήσεις για τις προωθούμενες διατάξεις, προκαλώντας εκνευρισμό στο Μαξίμου. Τουλάχιστον 6 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν δημόσια έντονο προβληματισμό για την ρύθμιση. Οι Χαρ. Αθανασίου, Μίλτος Χρυσομάλλης και Στράτος Σιμόπουλος με τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής επέκριναν τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου  και ζήτησαν νομοτεχνικές βελτιώσεις. Ανάλογους προβληματισμούς εξέφρασαν σε συνεντεύξεις τους  οι Θάνος Πλεύρης, Ανδρέας Κατσανιώτης και Κώστας Καραγκούνης.

Αυτό ίσως εξηγεί και την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μεταβεί στη Βουλή και να πάρει μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία, θέτοντας μάλιστα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας - από την οποία εξαιρέθηκε ο πρωην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα