Πολιτική

«Ανάφλεξη» στη ΝΔ για τις νομιμοποιήσεις μεταναστών -Σαμαράς κατά Μητσοτάκη


 Η διαχείριση του μεταναστευτικού, που ήταν μέχρι τώρα αντικείμενο  συνεχών αντιπαραθέσεων κομμάτων και κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, γίνεται πλέον αιτία εσωτερικής “ανάφλεξης” στη ΝΔ, όπου ακραίες δεξιές αντιλήψεις συγκρούονται με την περισσότερο “φιλελεύθερη” και ρεαλιστική πολιτική που αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κορυφή του παγόβουνου σ' αυτή την αντιπαράθεση η επίθεση Σαμαρά κατά των κυβερνητικών επιλογών για νομιμοποιήσεις “παράτυπων” μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα περισσότερο από τρία χρόνια. Πολιτικοί σχολιαστές εκφράζουν την άποψη ότι η "κόντρα" αυτή δεν πρόκειται να λήξει με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα έχει συνέχεια με αμφισβήτηση και άλλων επιλογών του Κ. Μητσοτάκη.

Η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο, υπαγορεύεται από την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι επείγουσες, πιεστικές ανάγκες εργατικών χεριών στον πρωτογενή και στον τριτογενή τομέα. Ενεργοποιεί όμως τα ακροδεξιά αντανακλαστικά μέσα στο κυβερνών κόμμα, θέτοντας σε δοκιμασία την μέχρι τώρα απόλυτη συνοχή του και διαταράσσοντας εσωκομματικές ισορροπίες.

 "Φάρος για λαθρομετανάστες!"

Διαφοροποιούμενος πλήρως από την κυβερνητική γραμμή, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του Μαξίμου, ζητώντας με γραπτή δήλωσή του να αποσυρθεί η τροπολογία. «Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια», υποστήριξε, τονίζοντας σε μιά άλλη “κορώνα” του ότι «η χώρα μας γίνεται φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

 Περίπου ταυτόσημες απόψεις διατυπώνονται και από πολλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι επί του παρόντος δεν έχουν εκφράσει δημόσια τη διαφωνία τους, αλλά σε εσωκομματικές συζητήσεις διατυπώνουν έντονες αντιρρήσεις για τις προωθούμενες διατάξεις νομιμοποίησης “παράτυπων” μεταναστών.

 Υπερασπιστής ο... Αδωνις

Το νέο ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτή την εσωτερική σύγκρουση είναι ότι τα στρατόπεδα διαφοροποιούνται σε σημείο ώστε υπερασπιστής και απολογητής των κυβερνητικών “φιλελεύθερων” επιλογών να γίνεται ο γνωστός για τις αντιμεταναστευτικές απόψεις του αντιπρόεδρος του κόμματος και υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επιχείρησε να καθησυχάσει τους κυβερνητικούς βουλευτές, αναλαμβάνοντας ρόλο «πυροσβέστη». Σε σχετική του ανάρτηση υποστήριξε ότι η τροπολογία «όχι μόνο δεν χαλαρώνει την Μεταναστευτική μας Πολιτική όπως λανθασμένα κάποιοι γράφουν, αλλά βάζει επιτέλους τάξη!». Δεν δίστασε μάλιστα να απευθυνθεί γι αυτό το θέμα προς τους βουλευτές της ΝΔ μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024, προσπαθώντας να βγάλει από το κάδρο των πυρών τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ζήτημα είναι πλέον ποιά στάση θα τηρήσουν ο Αντώνης Σαμαράς και οι συμπλέοντες με τις απόψεις του βουλευτές της ΝΔ κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ενδιαφέρουσες θα είναι όχι μόνον οι τοποθετήσεις και η ψήφος τους, αλλά και οι περαιτέρω κινήσεις τους, που μπορεί να προκαλέσουν νέες τριβές στο κόμμα και να δημιουργήσουν προβλήματα στο Μαξίμου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα