Πολιτική

Πήγε να το σκάσει αλά Χριστοφοράκο, αλλά τον έπιασαν!


Καταιγιστικές εξελίξεις στο σκάνδαλο της NOVARTIS, με μάρτυρα ο οποίος από προστατευόμενος έγινε κατηγορούμενος

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της NOVARTIS, καθώς όχι μόνο απετράπη η απόδραση στο εξωτερικό βασικού «προστατευόμενου» μάρτυρα, αλλά ο συγκεκριμένος μάρτυρας είναι από χθες και ο ίδιος κατηγορούμενος με βαριές κατηγορίες.

Η χθεσινή σύλληψη σημαίνει πως οι εισαγγελικές αρχές, έχουν προχωρήσει την έρευνα για τη NOVARTIS και σύντομα αναμένονται και άλλες συγκλονιστικές αποκαλύψεις, ενώ η αγωνία κορυφώνεται για τον βαθμό εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, η πολύκροτη υπόθεση, του μεγάλου σκανδάλου στον τομέα της Υγείας, επανέρχεται δυναμικά στην πολιτική ατζέντα.

Ο συλληφθείς στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, από όπου επρόκειτο να ταξιδέψει για τη Μαδρίτη, είναι ένας από τους τρείς προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, αλλά με βάση τα νεότερα  στοιχεία που συγκέντρωσαν οι εισαγγελικές αρχές, προέκυψαν κατηγορίες σε βάρος του. Στο πλαίσιο αυτό αφενός του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, αφετέρου έχασε την «προστασία» του μάρτυρα.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές το πρόσωπο αυτό (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της Σin), είχε διατελέσει σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας που επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών για τη ίδια υπόθεση, ενώ είναι αναπληρωτής κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Επίσης, στα πρώτα χρόνια των μνημονίων, διετέλεσε (ως σύμβουλος των τότε υπουργών) διαπραγματευτής με την τρόικα σε θέματα των φαρμάκων.

Ο μάρτυρας, ο οποίος πιθανολογείται ότι έχει καταθέσει και στο FBI, επιχείρησε να φύγει από την Ελλάδα με την οικογένειά του αλλά μπλοκαρίστηκε από τις αρχές.

Στις προηγούμενες μέρες είχε μεταφέρει οικοσκευή στο εξωτερικό και ο ίδιος επρόκειτο να ταξιδέψει το ξημερώματα της Δευτέρας, 31 Δεκεμβρίου, στη  Μαδρίτη. Ωστόσο, ως «προστατευόμενος» μάρτυρας που ήταν, οι Αρχές τον παρακολουθούσαν και για λόγους προστασίας του. Αντιλήφθηκαν όμως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, τις τελευταίες μέρες και η παρακολούθηση εντάθηκε. 
Έτσι όταν επιχείρησε να διαφύγει, τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο και αποφεύχθηκε ένα φιάσκο αλά Χριστοφοράκο της Siemens, ο οποίος την… κοπάνησε το 2009 στη Γερμανία και έκτοτε αναζητείται.

Χθες το βράδυ, ο δικηγόρος του συλληφθέντα, Θεόδωρος Μαντάς, επιβεβαίωσε, με δήλωσή του στον ΣΚΑΪ, ότι ο πελάτης του ήταν προστατευόμενος μάρτυρας για την υπόθεση Novartis. Όπως είπε, «για πάνω από έναν χρόνο είχε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα και μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκε από έννομη προστασία στο καθεστώς της ποινικής δίωξης» δήλωσε ο κ. Μαντάς εκφράζοντας, παράλληλα, τον προβληματισμό του για τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, από το σύνολο των καταθέσεων που έχουν λάβει οι ανακριτές, προέκυψαν στοιχεία και σε βάρος του συγκεκριμένου προσώπου. Το ίδιο ωστόσο είτε τα αρνήθηκε, είτε τα απέκρυψε από τις εισαγγελικές αρχές. Επειδή όμως οι αρχές γνώριζαν τα στοιχεία, και αφού ο ίδιος επέμεινε να τα αποκρύπτει επειδή ενοχοποιούσαν τον ίδιο αποφάσισαν να του ασκήσουν δίωξη, για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να τους ασκήσουν και νέα δίωξη για ενεργητική δωροδοκία.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Υγεία