Πολιτική

Σκάνδαλο Novartis: Εμπλέκουν πάλι Σαμαρά- Στουρνάρα


Ενα ακόμη "επεισόδιο" προστίθεται στο σήριαλ του σκανδάλου Novartis και αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο πολιτικών και δικαστικών αντιπαραθέσεων.

Η εφημερίδα Documento, που έχει αποκαλύψει πολλές πτυχές του πολύκροτου σκανδάλου, φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος από την ελβετική φαρμακευτική σε κρατικούς αξιωματούχους και σε πολιτικά πρόσωπα, μέσω ανύπαρκτων ιστοσελίδων.

Σε εκτενές σχετικό δημοσίευμα υποστηρίζει επίσης ότι το FBI έχει στην κατοχή του βίντεο του 2012 με τον αντιπρόεδρο της Novartis Κ. Φρουζή, «που καίει Σαμαρά, Στουρνάρα».

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτό το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει τις σχέσεις του Κ. Φρουζή με την τότε κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Κατά την εφημερίδα, στο βίντεο ο Φρουζής εμφανίζεται ο Φρουζής να αποκαλύπτει σε συνεργάτες του ότι ο τότε πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς μεσολάβησε προσωπικά και εξασφάλισε την παρουσία εκπροσώπων της Novartis στην κλειστή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, παρότι η εταιρεία δεν ήταν γερμανικών συμφερόντων ώστε να δικαιολογείται η πρόσκληση.

Η εφημερίδα εμπλέκει επίσης στο σκάνδαλο τον τότε ΥΠΟΙΚ και νυν Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και την σύζυγο του, ιδιοκτήτρια εταιρείας δημοσιότητας και διοργάνωσης συνεδρίων, η οποία είχε συνάψει συμβάσεις με φαρμακευτικές εταιρείες και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος απάντησε όχι απ' ευθείας, αλλά με ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος σε τρίτο πρόσωπο, όπου γίνεται λόγος για fake news.

Σε πολιτικό επίπεδο η πρώτη αντίδραση εκδηλώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάλεσε  τον πρώην πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαρά να δώσει εξηγήσεις.

Η δήλωση Στουρνάρα

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος ως απάντηση-δήλωση του Διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, έχει ως εξής:

«Σε απάντηση πρωτοσέλιδου σημερινού δημοσιεύματος με τίτλο «το βίντεο Φρουζή που καίει Σαμαρά και Στουρνάρα», ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρει ότι το εν λόγω δημοσίευμα αποτελεί επανάληψη παλαιοτέρων ψευδών και συκοφαντικών δημοσιευμάτων στην ίδια εφημερίδα, καθώς και καταθέσεων ανωνύμων, προστατευόμενων ψευδομαρτύρων, που περιέχονται στη δικογραφία της λεγόμενης «υπόθεσης Novartis». Τα διαλαμβανόμενα στα δημοσιεύματα αυτά, αλλά και στη σχετική δικογραφία, έχουν απαντηθεί λεπτομερώς στη Βουλή από τον ίδιο, καθώς και στην έγκληση που έχει καταθέσει στις 3/4/2018 ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά των ανωνύμων, προστατευόμενων ψευδομαρτύρων της εν λόγω υπόθεσης.

Όμως, χάριν πληρέστερης και επίκαιρης ενημέρωσης της κοινής γνώμης και παντός ενδιαφερομένου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δηλώνει ότι:

Ουδέποτε του ζητήθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να εισάγει νόμο στη Βουλή, με τον οποίο συμψηφίζονται χρέη της Novartis ή άλλων φαρμακευτικών εταιριών, ή άλλων εταιριών εν γένει, προς το Δημόσιο, με οφειλές του Δημοσίου απέναντί τους.

Ουδέποτε εισήχθη προς ψήφιση παρόμοιος νόμος κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του. Η σχετική αναφορά είναι απολύτως ψευδής, κατασκευασμένη και συκοφαντική. Είναι fake news.

Η μοναδική νομοθετική ρύθμιση που αφορά συμψηφισμούς κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών, σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με συμψηφισμούς οφειλών από ΦΠΑ, έχει δηλαδή πεδίο εφαρμογής περιορισμένο και στοχευμένο. Ψηφίστηκε δε τον Μάιο του 2014, δηλαδή 18 μήνες μετά την περίοδο που αναφέρει το δημοσίευμα, και ίσχυσε για συναλλαγές από 1/10/2014 και μετά. Ο νόμος αυτός (άρθρο 185, ν.4261/2014, με το οποίο προστέθηκε το άρθρο 39β στον Κώδικα ΦΠΑ) ψηφίστηκε για να διευκολύνει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο όχι μεγαλύτερο των 500 χιλ. ευρώ, όριο το οποίο διευρύνθηκε με νέα νομοθετική ρύθμιση το 2016 σε 2.000 χιλ. ευρώ. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Novartis ή οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική εταιρία δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων!

Η καταξιωμένη επιστημονική, επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του, Λίνας Νικολοπούλου, στο χώρο της Υγείας, η οποία παρεμπιπτόντως ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν ο ίδιος γίνει Υπουργός Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2012, και συνεχίζεται μετά τη λήξη της υπουργικής θητείας του, τον Ιούνιο του 2014, είναι απολύτως διαφανής, νόμιμη, ηθική και ελέγχεται (υπέρ το δέον μάλιστα) σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδιαιτέρως μετά τον Σεπτέμβριο του 2016, από πλείστες όσες κρατικές υπηρεσίες, χωρίς ουδέν μεμπτό να έχει βρεθεί. Το να επιχειρηματολογεί κάποιος, όπως γίνεται στο σημερινό δημοσίευμα, ότι η κυρία Νικολοπούλου έλαβε κάποιου είδους αμοιβή από εταιρία για νόμο προς όφελός της, που, όμως, ουδέποτε εισήγαγε ο σύζυγός της, τότε Υπουργός Οικονομικών, είναι εξοργιστικό και εξόχως συκοφαντικό, αν δεν είναι εξόφθαλμα γελοίο.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τα αναφερόμενα στο σημερινό δημοσίευμα είναι απολύτως παράλογα, κατασκευασμένα και ψευδή και, επειδή μάλιστα αποτελούν «ξαναζεσταμένο φαγητό», είναι και γελοία. Υποδηλώνουν, δε, το αδιέξοδο και τον πανικό αυτών που τα μηχανεύονται. Τέτοιου είδους δημοσιεύματα, καθώς και οι παντός είδους αήθεις επιθέσεις στον ίδιο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τη σύζυγό του, από όποιο σημείο κι αν εκπορεύονται, είναι τοις πάσι γνωστό ότι δεν κάμπτουν το φρόνημά του, και ότι θα συνεχίσει απτόητος τόσο τις προσπάθειες εξυγίανσης και βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών όσο και την αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση της κοινής γνώμης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει ο Αντ. Σαμαράς

Την πολιτική διάσταση του θέματος προσπαθεί να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δώσει απαντήσεις για όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα  περί εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis και για τις σχέση του με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, τότε αντιπρόεδρο της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας,

«Το σημερινό  δημοσίευμα της εφημερίδας Documento δημιουργεί νέα  εύλογα ερωτήματα για τις σχέσεις Σαμαρά - Φρουζή», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

  • «Σύμφωνα με αυτό, το FBI έχει στην κατοχή του βίντεο στο οποίο ο Φρουζής της Novartis ενημερώνει την εταιρία  για τη συμμετοχή του σε συνάντηση της Α. Μέρκελ με στελέχη γερμανικών εταιριών, παρόλο που η δική του εταιρία δεν είναι γερμανική, μετά από παρέμβαση του γραφείου του Α. Σαμαρά. Ο Α. Σαμαράς καλείται να δώσει απαντήσεις και να μην κρυφτεί πίσω από τις θεωρίες του περί «σκευωρίας».  Ο ίδιος, πάντως,  διαβεβαίωνε ότι ουδέποτε είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον κ. Φρουζή. Μήπως τώρα θυμάται κάτι παραπάνω;»  
Διαβάστε επίσης