Αγορές

Καταιγίδα στις αγορές ομολόγων, ανεβαίνουν οι αποδόσεις


Οι πληθαίνουσες ενδείξεις ότι η γερμανική οικονομία οδεύει προς ύφεση και ότι ανάλογο κίνδυνο αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές όπως και η αμερικανική, προκαλεί εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος στις αγορές ομολόγων.  

Τα κρατικά χρεόγραφα των οικονομικά ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης βυθίζονται σε δίνη πιέσεων, καθώς επιθετικά funds ρευστοποιούν κατοχυρώνοντας κέρδη και μετακινούν κεφάλαια σε «ευκαιριακές» τοποθετήσεις.

Οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών και ιταλικών ομολόγων ανεβαίνουν σήμερα κατακόρυφα – όπως και των άλλων χωρών της ευρωζώνης. Η δήλωση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ότι η χώρα του μπορεί να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες  κατά 50 δισ. για να  αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διεθνή οικονομική κρίση και να αποφύγει την ύφεση,  έριξε λάδι στη φωτιά των ανησυχιών. 

Αναλυτές  διεθνών οίκων  εκφράζουν φόβους ότι η διαγραφόμενη  ύφεση θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των δανειακών αναγκών πολλών χωρών, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κόστη δανεισμού και να υπάρξει γενικευμένη άνοδος επιτοκίων.

Οι ανησυχίες φαίνονται πρόωρες, αλλά οι κερδοσκόποι των αγορών τις αξιοποιούν για να επιτύχουν  τους στόχους τους.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ανεβαίνει αυτή την ώρα κατά 5,6 μονάδες βάσης, παραμένοντας πάντως αρνητική (-0,627%). Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια μεταβολή που σημειώνεται στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.
 Κατά 6,2 μβ ανεβαίνει η απόδοση του αντίστοιχου γαλλικού τίτλου, ενώ του ιταλικού εκτοξεύεται 8,5 μονάδες υψηλότερα, στο 1,483%.

«Στην «πρέσα» και τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.  Η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει αυτή την ώρα κατά 5,3 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται σε  2,006%
Του 5ετούς διαμορφώνεται σε 1,165%, περίπου 4 μ.β. υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Διαβάστε επίσης