Αγορές

Γιατί πατούν… φρένο οι ξένοι σε μετοχές και ομόλογα


Οι κίνδυνοι του διεθνούς περιβάλλοντος και τα ρίσκα ελληνικής προέλευσης για οικονομική πολιτική, ΑΕΠ και τράπεζες

Τις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά assets «φρενάρουν» τα ξένα χαρτοφυλάκια, προκαλώντας αισθητή υποχώρηση σε μετοχές και ομόλογα, καθώς οι κίνδυνοι του διεθνούς περιβάλλοντος οδηγούν τους διαχειριστές σε πιο «ασφαλείς» επενδυτικές στρατηγικές, ενώ προετοιμάζονται για πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις από την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, ύστερα από την ευφορία που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η σημερινή υποχώρηση στο ΧΑ, με ισχυρή πίεση στις τράπεζες, αλλά και η παράλληλη πτωτική κίνηση στις τιμές των ομολόγων επιβεβαιώνουν ότι οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν εξαντλήσει, προς το παρόν, τα πονταρίσματά τους σε καλά σενάρια για την Ελλάδα και ακολουθούν μια περισσότερο αμυντική επενδυτική τακτική.

Οι κινήσεις του Γενικού Δείκτη του ΧΑ και της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου το τελευταίο τρίμηνο δείχνουν ότι η αθρόα τοποθέτηση κεφαλαίων, που ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα ποντάρισμα σε κυβερνητική αλλαγή και επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων φιλικών προς την αγορά, έχει εξαντλήσει τη δυναμική του.

Ο Γενικός Δείκτης έφθασε σε απόσταση ενός «κλικ» από τις 900 μονάδες, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το σημαντικό τεχνικό και συμβολικό όριο, και μετά τη σημερινή πτώση το ερώτημα αν θα καταφέρει να κρατήσει τις 800 μονάδες.

genikos

Το 10ετές ομόλογο έσπασε όλα τα ρεκόρ χαμηλής απόδοσης, υποχωρώντας κάτω και από το 2%, αλλά στη συνέχεια ακολούθησε ανοδική πορεία και σήμερα, σε ένα περιβάλλον υποτονικών συναλλαγών που ευνοούν ακραίες διακυμάνσεις, βρέθηκε στο 2,19%.

10etes
Οι ελληνικές αγορές αναμφίβολα δεν μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες από τα δυσμενή στοιχεία του διεθνούς περιβάλλοντος, που συνολικά «δείχνουν» στην κατεύθυνση της απομάκρυνσης κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια και της στροφής σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις (risk – off).

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το παιχνίδι θα γυρίσει υπέρ των μετοχών διεθνώς μόνο αν γίνουν δραστικές παρεμβάσεις από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Όμως, υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Fed και η ΕΚΤ θα κάνουν τα εντυπωσιακά βήματα που απαιτούν οι επενδυτές, αλλά και για το αν διαθέτουν πλέον αρκετά «όπλα» για να παρέμβουν αποτελεσματικά και να τονώσουν την ανάπτυξη.

Οι διεθνείς κίνδυνοι είναι πολλοί και σε όλα τα επίπεδα οι προβλέψεις έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολες: ΗΠΑ και Κίνα φαίνεται πως οδηγούνται σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση εμπορικού πολέμου με ενδεχόμενη μετεξέλιξή του σε νομισματικό πόλεμο, ενώ στην Ευρώπη επικρατούν σοβαρές ανησυχίες για το «σκληρό» Brexit, την πολιτική κρίση στην Ιταλία και την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας.

Ρίσκα... Made in Greece

Όμως, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, υπάρχουν και στοιχεία προβληματισμού αμιγώς ελληνικής προέλευσης, που συνδέονται με την απόφαση των διαχειριστών να περιορίσουν την έκθεση των χαρτοφυλακίων τους σε ελληνικό κίνδυνο:

  1. Παρ’ ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης αξιολογούνται θετικά από την αγορά, στο βαθμό που επιβεβαιώνουν τη διάθεσή της για ελάφρυνση φορολογίας και επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα, επικρατεί αβεβαιότητα για το πρώτο σοβαρό τεστ που θα έλθει το φθινόπωρο. Οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές στη δημοσιονομική πολιτική εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα χαλαρώσουν όσο χρειάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να εφαρμόσει μια πολιτική άμεσης μείωσης φόρων, ώστε να προκληθεί ένα επενδυτικό «σοκ» και να ανακάμψει ταχύτερα η οικονομία, αλλά την υποχρεώσουν να κάνει σταδιακά τις κινήσεις της, σε βάθος τετραετίας, κάτι που δεν θα επιτρέψει να γίνει πραγματικότητα ένα αναπτυξιακό άλμα.
  2. Το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι προγραμματισμένες σημαντικές ανακοινώσεις νεότερων στοιχείων, που θα δείξουν σε ποια κατεύθυνση κινούνται η οικονομία και οι τράπεζες. Στις 4 Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, μετά το απογοητευτικό 0,20% σε τριμηνιαία βάση που καταγράφηκε το α’ τρίμηνο. Η πιθανότητα μιας ακόμη δυσάρεστης έκπληξης είναι υψηλή, σύμφωνα με αναλυτές, και η οικονομία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κινηθεί φέτος με αρκετά χαμηλότερο ρυθμό από το προβλεπόμενο. Στα τέλη Αυγούστου, εξάλλου, αναμένονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β’ τριμήνου από τις τράπεζες και υπάρχει φόβος ότι, περίπου όπως συνέβη την ίδια περίοδο πέρυσι, θα επιβεβαιωθεί πάλι ότι η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει ισχνή, χωρίς να υπάρχουν προοπτικές άμεσης και ουσιαστικής βελτίωσης φέτος.