Αγορές

Κερδοσκοπικό χρήμα απογειώνει τις τραπεζικές μετοχές!


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στις αγορές, με τις μετοχές να παίρνουν τη σκυτάλη της ανάκαμψης και τα ομόλογα να βυθίζονται σε δίνη πιέσεων. Το ευκίνητο κερδοσκοπικό χρήμα μετακινείται πάλι κυνηγώντας βραχυχρόνιες αποδόσεις, ενώ τα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας συντηρούν την αβεβαιότητα.

Μετά από δύο εβδομάδες μεγάλων απωλειών που έφεραν πολλά χαρτοφυλάκια στα πρόθυρα «ασφυξίας», στο ΧΑ εκδηλώνεται ισχυρή ανοδική αντίδραση με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφουν όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Εντελώς διαφορετική εικόνα στις αγορές ομολόγων, όπου οι τιμές υποχωρούν – οι αποδόσεις αντιστοίχως ανεβαίνουν.  «Στην πρέσα» τα κρατικά χρεόγραφα της Γερμανίας και των άλλων χωρών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, λόγω των φόβων για επικείμενη ύφεση, που θα οδηγήσει αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των δανειακών αναγκών πολλών χωρών.

Η δήλωση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ότι η χώρα του μπορεί να αυξήσει δραστικά τις κρατικές δαπάνες για να  τονώσει την ασθμαίνουσα ανάπτυξη και να αποφύγει την ύφεση,  έριξαν λάδι στη φωτιά, προκαλώντας περαιτέρω άνοδο αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων κατά 4 μονάδες βάσης. Κατά 4-6 μβ ανεβαίνουν επίσης οι αποδόσεις των γαλλικών και των ιταλικών. Οριακές οι μεταβολές στα ελληνικά, που είχαν πιεσθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ευκαιρίες από την πτώση

Τα ρευστοποιούμενα κέρδη από κρατικά ομόλογα μετακινούνται τώρα σε μετοχές, όπου η μεγάλη πτώση του προηγούμενου 15ημέρου δημιούργησε σπουδαίες ευκαιρίες.

Πρόκειται για τοποθετήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δίνουν προς το παρόν ώθηση στο ΧΑ και σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά στη συνέχεια θα προκαλέσουν αναταράξεις και μεταβλητότητα, όταν αρχίσει η κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών.

Προς το παρόν το εισρέον χρήμα «απογειώνει» τις τραπεζικές  μετοχές, που γίνονται πάλι λοκομοτίβα της αγοράς και οδηγούν τους δείκτες σε ανοδική τροχιά.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί εντυπωσιακό άλμα +6,70%, στις 658 μονάδες και βρίσκεται στα υψηλά ημέρας. Πειραιώς +8%, Εθνική, Attica και Alpha +6,6%,  Eurobank +6,4%.

Με αυξημένο τζίρο – 18 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συναλλαγών - ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 2,90% στις 815 μονάδες.  Περίπου 2,90% κερδίζει και ο FTASE25 στις  2.006 μονάδες.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips Ελλάκτωρ +5,7%, Aegean και Σαράντης +4,7%, Βιοχάλκο +4,3%,  ΔΕΗ, Lamda  και Jumbo  +4% Φουρλής +3,4%, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ και Cenergy +3%. 
 Στο κόκκινο μόνο ο Τιτάνας (-0,6%).

Διαβάστε επίσης