Χρηστικά

Καψόνι της τρόικας για τις δόσεις της Εφορίας!


Μονομερείς ενέργειες εάν οι Θεσμοί δεν δεχτούν παράταση των 120 δόσεων και αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης

Μετέωρους άφησε η τρόικα, τόσο την κυβέρνηση, όσο και στους οφειλέτες του δημοσίου, σχετικά με το διπλό αίτημα για την παράταση των 120 δόσεων αλλά κυρίως για την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης των 12 και 24 δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής των θεσμών εμφανίστηκαν ολίγον αρνητικοί στο αίτημα για την παράταση των 120 δόσεων, με την προθεσμία να λήγει την προσεχή Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, ενώ κάθετα αντίθετοι ήταν στην αύξηση των 12 δόσεων της πάγιας ρύθμισης.

Το γεγονός αυτό, κατέστησε συγκρατημένους τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και μετά την αναχώρηση των θεσμών, δεν απάντησαν στα ερωτήματα για το τι θα γίνει με τις δύο ρυθμίσεις.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα θέματα δεν έχουν κλείσει και ότι στις εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις θα πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποδεχτούν τα ελληνικά αιτήματα.

Πάντως οι ξένοι τεχνοκράτες ξεκαθάρισαν και επαναβεβαίωσαν τη θέση τους ότι είναι εναντίον των ρυθμίσεων, οι οποίες μάλιστα, όταν είναι επαναλαμβανόμενες καταστρέφουν την όποια κουλτούρα των πληρωμών των φόρων.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η προθεσμία για τις 120 δόσεις λήγει την προσεχή Δευτέρα και το ενδιαφέρον των οφειλετών είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε σχέση με τον όγκο των συνολικών χρεών προς την εφορία, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει ένα μήνα παράταση, μέχρι τέλος Οκτωβρίου και όχι τρείς μήνες (μέχρι τέλος Δεκεμβρίου) που ήθελε και την οποία ζητούν οι φοροτεχνικοί και επαγγελματικοί φορείς. Υπενθυμίζεται ότι την παράταση ζήτησε και ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά οι θεσμοί είναι αρνητικοί.

Μονομερώς η πάγια ρύθμιση

Σε ότι αφορά στην πάγια ρύθμιση, δεν αποκλείεται η μονομερής ενέργεια, για συγκεκριμένους λόγους.

  • Ο πρώτος είναι ότι εξαγγέλθηκε από τα μέσα Ιουλίου η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24, με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να περιμένουν την ενεργοποίησή της ώστε να ρυθμίσουν την καταβολή των χρεών τους, τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν σε 12 δόσεις που είναι το υφιστάμενο όριο. Αποτέλεσμα είναι αρκετοί φορολογούμενοι να έχουν εκτός ρυθμίσεων τα χρέη τους από φόρους που βεβαιώθηκαν εντός του 2019 όπως π.χ. του φόρου εισοδήματος 2019 και από τη Δευτέρα τον ΕΝΦΙΑ.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι η ζημιά που προκαλείται στα δημόσια έσοδα και η τρύπα στον προϋπολογισμό, αφού καθυστερεί η είσπραξη βεβαιωμένων και αναμενόμενων εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να πιέζει τους θεσμούς μέσα από τις τηλεδιασκέψεις να αποδεχτούν το αίτημα για την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης σε 24, εισάγοντας ταυτόχρονα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Στην περίπτωση οι δανειστές δεν αποδεχτούν το ελληνικό αίτημα τότε εξετάζεται η περίπτωση της μονομερούς ενέργειας δηλαδή η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 18 δόσεις για τα «φρέσκα χρέη» και από 24 σε 36 δόσεις των χρεών που προκύπτουν από έκτακτες περιπτώσεις όπως π.χ. οι φόροι κληρονομιάς.

Δηλαδή, θα νομοθετηθεί και θα εφαρμοστεί η αύξηση των δόσεων, ανοίγοντας ένα μέτωπο με τους θεσμούς, το οποίο ελπίζει, η κυβέρνηση, ότι θα κλείσει εάν επιτευχθεί ο στόχος για την επίτευξη του πλεονάσματος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα