Διεθνή

Κάνει πίσω ο Ράμα - Αποσύρει το ΦΕΚ για τη δήμευση περιουσιών της ελληνικής μειονότητας


Σε τακτικισμούς επιδίδεται το καθεστώς Ράμα μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα στην Αλβανία, για τυχόν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Χειμάρρα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, που προκάλεσε μεγάλη ταραχή στα Τίρανα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μόλις πληροφορήθηκε τα σχέδια Ράμα να δημεύσει τις περιουσίες, του διαμήνυσε κατηγορηματικά: «Τέλος η ΕΕ». Εξάλλου, «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα» τονίζοουν διπλωματικές πηγές.

Έτσι, ο Έντι Ράμα κατέβασε από το επίμαχο ΦΕΚ την προκλητική απόφαση 43, που ήταν ο νόμος 708, ο οποίος δήμευε τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι και την ακύρωσαν.

Έτσι, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού, και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου της γειτονικής χώρας προβλέπεται η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για 46 αγροτεμάχια –η πλειοψηφία των οποίων είναι στη Χειμάρρα- συνολικής έκτασης 1.377.000 στρεμμάτων, τα οποία από ιδιώτες περνούν στα χέρια του αλβανικού κράτους.

Από το Βουκουρέστι χθες ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα συνδέοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με την ελληνική μειονότητα.

"Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία", είπε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας ότι εάν ο Ράμα προχωρήσει σε δήμευση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει στην ένταξή της στην Ε.Ε.

"Είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν", είναι η χαρακτηριστική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τα τέσσερα χρόνια την Αλβανία να σεβαστεί τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων μειονοτικών.

Να σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Έλληνες μειονοτικοί στην Αλβανία εκτός της αλβανικής υπηκοότητας έχουν και την ελληνική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης αναφορικά με το ζήτημα των «αυθαίρετων παράνομων και ενάντια στις ευρωπαϊκές συνθήκες απαλλοτριώσεων ιδιωτικών περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».

Το πρωί έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή των περιουσιών στην Χειμάρρα είχε απευθύνει με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η «Ομόνοια».

Βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προκρίνει και η ΝΔ διά του αρμόδιου τομεάρχη της Γιώργου Κουμουτσάκου που δήλωσε: Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Οξεία και η αντίδραση του Ποταμιού που επισημαίνει ότι η εξωφρενική εμμονή της κυβέρνησης του κ. Ράμα που, μέσα σ΄ ενα κλίμα εθνικιστικής πλειοδοσίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση των ακινήτων των μειονοτικών Ελλήνων της χώρας του, εξαντλεί την υπομονή της ελληνικής πλευράς, η οποία είναι ταγμένη στην προσέγγιση και τη φιλική συνύπαρξη με τη γειτονική χώρα.