Αγορές

Καλύφθηκαν οι απώλειες στο ΧΑ, θετικό τεστ αντοχών


Θετικό ήταν το αποτέλεσμα του τεστ αντοχών στο οποίο υποβάλλεται η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς συνεχίζεται – εν μέσω δυσμενούς διεθνούς κλίματος - η κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών από το πρόσφατο μίνι ράλι των τραπεζικών μετοχών. Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν σήμερα με αρνητικό πρόσημο αλλά στα υψηλά ημέρας, καλύπτοντας σημαντικές ενδοσυνεδριακές απώλειες. Η τελική εικόνα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Η ολιγοήμερη συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών αναμενόταν και ήταν το επικρατέστερο σενάριο μετά την τριήμερη  ανοδική κίνηση, που έδωσε περίπου +23% στον τραπεζικό δείκτη και αξιόλογα κέρδη σε πολλά βιομηχανικά blue chips.
Στις δύο εναπομένουσες συνεδριάσεις της εβδομάδας θα φανεί αν η αγορά διαθέτει την αναγκαία δυναμική για να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, ή θα αναζητήσει ισορροπίες σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές. Σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά, ενώ η Wall Street ήταν κλειστή, λόγω του πένθους που κηρύχθηκε στις ΗΠΑ για τον θάνατο του Τζ. Μπους.

Κλειδί για την πορεία του ΧΑ παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά.

Σήμερα ξεκίνησαν με σημαντικές απώλειες και ο κλαδικός τους δείκτης πήγε -3,25%.  Εν συνεχεία ανέκαμψε μέχρι +0,34%. Τερμάτισε -0,41%, κυρίως λόγω των απωλειών της Eurobank (-3,5%). Με +1,1% τερμάτισαν η Εθνική και η Attica, Alpha και Ελλάδος +0,8%, σχεδόν αμετάβλητη η Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης «έγραψε» χαμηλό -1,53% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και τερμάτισε χωρίς ουσιαστική μεταβολή (-0,01%) στις 656,52 μονάδες. Παραμένει λοιπόν στη ζώνη συσσώρευσης, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επόμενη ανοδική κίνηση, με στόχο τις 687 μονάδες – περίπου 5% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Κατά  0,39% υποχώρησε ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.720,96 μονάδες.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Lamda +3,7%, ΕΛΠΕ και Motor Oil +2,4%, Μυτιληναίος +1,9%, Aegean +1,3%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Grivalia -3,3%, ΟΛΠ -2,4%, Coca-Cola -2%, ΤΕΝΕΡΓΑ -1,6%, Βιοχάλκο -1%.

Διαβάστε επίσης