Αγορές

Αντέχει στις πιέσεις το χρηματιστήριο, περιορίζονται οι απώλειες


Στον απόηχο του χθεσινού sell-off στη Wall Street κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες της τάξεως του 1% και σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης ντόμινο στις αγορές. Αρνητική εικόνα και στο ΧΑ, όπου συνεχίζεται η κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών μετά το τριήμερο ράλι.

Πάντως η εικόνα βελτιώνεται σταδιακά, καθώς οι αρχικές απώλειες περιορίζονται  και οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν, παραμένοντας όμως σε αρνητικό έδαφος.

Η διορθωτική κίνηση στην ελληνική αγορά αναμενόταν ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια.  Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισήμαιναν από προχθές ότι ήταν υπερβολική η ανοδική αντίδραση μετά την ολοκλήρωση των εκροών από τα index funds και δεν θα μπορούσε να συνεχισθεί . Αλλωστε πολλοί δείκτες κινούνταν ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα, προμηνύοντας διορθωτική κίνηση.

Προέβλεπαν μάλιστα ότι «θα ακολουθήσει περίοδος πρόσκαιρης σταθεροποίησης, με ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλό τζίρο, ενώ σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση  τάσης θα είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, που θα υπαγορεύει κινήσεις και επιλογές στα ξένα χαρτοφυλάκια».

Η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώνεται προς το παρόν. Στις δύο εναπομένουσες συνεδριάσεις της εβδομάδας θα φανεί αν η αγορά διαθέτει την αναγκαία δυναμική για να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, ή θα αναζητήσει ισορροπίες σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Μετοχές και δείκτες

Κλειδί για την πορεία του ΧΑ παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να δίνουν τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά. Σήμερα ξεκίνησαν με σημαντικές απώλειες και ο κλαδικός τους δείκτης πήγε -3,25%.  Τώρα οι απώλειες του έχουν περιορισθεί σε 0,75%.  Eurobank -2.5%, Εθνική -0,8%,  Alpha Attica -0,4%, σχεδόν αμετάβλητη η Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+0,4%)

Ο Γενικός Δείκτης κινείται περί τις 653 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,60%. Περίπου 0,70% χάνει ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.715 μονάδες.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips με θετικό πρόσημο κινούνται μόνον τρεις μετοχές: Motor Oil +1,4%,  Μυτιληναίος +1,3%, Lamda +0,2%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες  καταγράφουν Grivalia -1,8%, ΟΠΑΠ, Aegean και ΔΕΗ -1,4%, ΟΤΕ και Jumbo -1,2%

 

Διαβάστε επίσης