Αγορές

«Καίγονται» τα καλά νέα, σε ρότα διόρθωσης το ΧΑ


Κομισιόν και EWG δίνουν πράσινο φως για εκταμίευση των 970  εκατ. της ελάφρυνσης χρέους,  η Moody’s διατυπώνει αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών,  το μαξιλάρι ρευστότητας του Δημοσίου θα ενισχυθεί με νέα έκδοση χαμηλότοκων τριετών ομολόγων.

Τρία καλά νέα «καίγονται»  επειδή η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή, έχοντας εξαντλήσει την ανοδική δυναμική της.

Επιβαρυντικός παράγων διαμόρφωσης κλίματος και η  ανεπιτυχής έκβαση του διαγωνισμού πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ, για το οποίο δεν υπεβλήθη καμία προσφορά. Αυτή η απουσία δεσμευτικού ενδιαφέροντος προβληματίζει, καθώς ο όμιλος των ΕΛΠΕ διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του, σημειώνοντας διαδοχικά ρεκόρ παραγωγής και κερδοφορίας,  ενώ διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο αδειών έρευνας-εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Κλείνει ο κύκλος

Αρνητική εικόνα διαμορφώνεται σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό και οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος μειωμένος. Απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, που  απεκόμισαν τις τελευταίες μέρες σημαντικά κέρδη και παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.
 Είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες σε περιοχές βραχυχρόνιων αντιστάσεων, όπου προβλεπόταν ότι θα ολοκληρωθεί ή θα ανακοπεί πρόσκαιρα η ανοδική κίνηση.

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η πορεία του ΧΑ τις επόμενες μέρες θα εξαρτηθεί από την έκβαση της μάχης μεταξύ επιθετικών traders που κατοχυρώνουν βραχυχρόνια κέρδη και επενδυτικών χαρτοφυλακίων που συνεχίζουν τις τοποθετήσεις, ποντάροντας στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ΧΑ και της ελληνικής οικονομίας.

Τα mid caps

Προς το παρόν, ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα που παρατηρείται στα mid caps, όπου σήμερα ξεχωρίζουν οι μετοχές δύο κατασκευαστικών εταιρειών (Ολυμπιακή Τεχνική +18%, Αβαξ +3,8%), ενώ ανοδικά με μεγάλο όγκο συναλλαγών κινούνται όλα τα χαρτιά του ομίλου Κόκκαλη (Intracom +8,3%, Κέκροψ +3,8%, Ιντρακάτ +2,6% Intralot +2%).

Ο FTASE Mid Cap  είναι ο μόνος δείκτης που κινείται σήμερα ανοδικά (2,10% αυτή την ώρα0, κόντρα στη γενικότερη τάση.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο, με πλαγιοανοδική κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης  πήγε -0,80% στις 742,41 μονάδες και τώρα έχει ανακάμψει στις 748, με αποτέλεσμα οι απώλειες του να περιορισθούν σε 0,20%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,50%, στις 1.924,4 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ -1,48% και +0,32%. Αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 0,75%, με τάση περαιτέρω διολίσθησης. Με  θετικό πρόσημο η Πειραιώς (+1,5%) και η Attica Βank (+0,5%). Στον αντίποδα Ελλάδος -2,6%, Eurobank -1,6%, Alpha -0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν Ελλάκτωρ +2%, Βιοχαλκο +1,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean +1,3%, ΔΕΗ +1,2%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν τα ΕΛΠΕ (-3,8%), λόγω  της αρνητικής έκβασης του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού τους πακέτου. Ακολουθούν Coca-Cola και Grivalia  -1,4%, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ -0,5%.

Διαβάστε επίσης