Αγορές

Χρηματιστήριο: Στο προσκήνιο πάλι οι τράπεζες


Νευρικότητα επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ και οι δείκτες κινούνται με διακυμάνσεις, ενώ οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν σε ανοδική τροχιά, κερδίζοντας περαιτέρω έδαφος. Η εικόνα μπορεί να διαφοροποιηθεί πλήρως τις επόμενες ώρες, καθώς η μετβλητότητα αυξάνεται.

 Η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί από την έκβαση της μάχης μεταξύ επιθετικών traders που κατοχυρώνουν βραχυχρόνια κέρδη και επενδυτικών χαρτοφυλακίων που συνεχίζουν τις τοποθετήσεις, ποντάροντας στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του ΧΑ και της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς οι βασικοί δείκτες κινούνται σε περιοχές σημαντικών βραχυχρόνιων αντιστάσεων, όπου  η προσφορά θα αυξηθεί, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν κέρδη προς κατοχύρωση.

  Προς το παρόν φαίνεται ότι η ανοδική δυναμική δεν έχει εξαντληθεί. Οι επενδυτές βλέπουν τώρα «το ποτήρι μισογεμάτο», ενόψει σειράς εξελίξεων και γεγονότων που θα συμβάλλουν σε ουσιαστική βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος  στην Ελλάδα.

Μετά την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, το Eurogroup αναμένεται ότι θα εγκρίνει την Παρασκευή την εκταμίευση των 970 εκ. ευρώ (κέρδη κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα), που εντάσσονται στα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.
  Επόμενο σημαντικό γεγονός για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο, η αναβάθμιση από την S&P στις 26 Απριλίου, η οποία θα αποτελέσει μήνυμα προς τις αγορές, διαλύοντας τις επιφυλάξεις και των πλέον «συντηρητικών» διαχειριστών κεφαλαίων, που αντιμετωπίζουν ακόμη με σκεπτικισμό  την  Ελλάδα.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικό πρόσημο στους δείκτες. Σε πρωταγωγνιστικό ρόλο οι τραπεζικές μετοχές, που έδωσαν χθες τη σκυτάλη στα εμποροβιομηχανικά blue chips,  αλλά επανέρονται και οδηγούν την κούρσα.

πάντως οι πωλητές επικράτησαν πρόσκαιρα, προκαλώντας ενδοσυνεδριακά πλήρη ανατροπή σκηνικού, που δημιούργησε την εντύπωση ότι η αγορά μπαίνει σε φάση διόρθωσης.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε νωρίτερα +2,40% και τώρα τα κέρδη του έχουν περιορισθεί σε 1,70%. Προηγούνται Πειραιώς και Εθνική με κέρδη περίπου 2,7%. Alpha +2,2%, Attica Bank +0,7%, Eurobank +0,2%.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,50% και κινείται στις 747 μονάδες, έχοντας σημειώσει υψηλό +0,71%.

Βρίσκεται λοιπόν στα όρια της περιοχής αντίστασης, όπου αναμενόταν ότι η ανοδική κίνηση θα ανακοπεί ή θα επιβραδυνθεί.  Επόμενος στόχος οι 775 μονάδες, ενώ η πρώτη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 720.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο 0,20%, τερματίζοντας στις 1.928,5 μονάδες.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  την καλύτερη επίδοση σημειώνει η Aegean (+1,9%).  Ακολουθούν ΔΕΗ και ΕΧΑΕ +1,2%,  Lamda και Motor Oil  +,07%.

Στο κόκκινο ΟΠΑΠ -1,1%,Coca Cola -0,8%, Σαράντης και Βιοχάλκο -0,6%. 

Διαβάστε επίσης