Αγορές

Χρηματιστήριο: Δυό βήματα εμπρός και ένα πίσω


Αναθερμαίνονται οι προσδοκίες για έναν νέο κύκλο ανάκαμψης, που θα αποφέρει αξιόλογα  γρήγορα κέρδη και θα βελτιώσει τις αποτιμήσεις των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Η εικόνα της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις δημιουργεί την εντύπωση ότι  αποκτά πάλι ανοδική δυναμική. Θετική ένδειξη ο αυξημένος τζίρος.

Κινητήριος μοχλός οι τραπεζικές μετοχές, που προσελκύουν πάλι αγοραστικό ενδιαφέρον, μετά την ψήφιση  στη Βουλή του νομοσχεδίου για την προστασία πρώτης κατοικίας.

Η αγορά θα εστιάσει τώρα  στις παραμέτρους των νέων ρυθμίσεων και στην επίπτωση που θα έχουν στην κεφαλαιακή επάρκεια και στην κερδοφορία των τραπεζών. Θα αξιολογήσει επίσης τα οικονομικά αποτελέσματα της τελευταίας χρήσης, τα οποία οποία επιδέχονται αντιφατικές ερμηνείες ως προς τις  δυνατότητες του κλάδου να αντισταθμίσει το βάρος διευθέτησης  των κόκκινων δανείων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  επισημαίνουν ότι οι δυσκολίες είναι γνωστές και ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη ή νέο στοιχείο που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη στάση των ξένων χαρτοφυλακίων στο ΧΑ και τις επιλογές τους όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές.

Κατά τις εκτιμήσεις τους, σημαντικότερη επίδραση στην αγορά τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν οι πολιτικές εξελίξεις και οι ενδείξεις για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Στη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος συμβάλλει η παρατηρούμενη κινητικότητα στον επιχειρηματικό χώρο. Η εξαγορά της εταιρείας ειδών ζαχαροπλαστικής-αρτοσκευαμάτων «Κανάκης» από νορβηγικό όμιλο και η δημόσια πρόταση για το free float, με premium 10%, ήταν μία άλλη επιβεβαίωση του αυξανόμενου ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτών για τοποθετήσεις στην Ελλάδα.

Δείχνει επίσης ότι πέραν των τραπεζών και των μεγάλων εμποροβιομηχανικών εταιρειών, υπάρχουν στο ΧΑ μικρότερες εταιρείες που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον και οι μετοχές τους μπορεί να αποφέρουν μεσοπρόθεσμα πολύ υψηλές αποδόσεις.

Εάν η αγορά κινηθεί ανοδικά τις επόμενες εβδομάδες, ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιούμενων κερδών θα διοχετεύεται σε μετοχές εταιρειών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, που βρίσκονται σε αδικαιολόγητα χαμηλά  επίπεδα αποτιμήσεων.

Αναλυτές εκτιμούν οτι η άνοδος θα συνεχισθεί αυτή την εβδομάδα, ενώ παράλληλα θα αυξάνεται η μεταβλητότητα. Για τον Γενικό Δείκτη επόμενο «στοίχημα» είναι η υπέρβαση της πρώτης αντίστασης που οριοθετείται στην περιοχή 725-730 μονάδων.

Διαβάστε επίσης