Οικονομία

Και νέο τσουνάμι ακρίβειας καθ΄οδόν


Αύξηση των τιμών χονδρικής μέχρι και 95%, σκορπίζουν απόγνωση σε εκατομμύρια νοικοκυριά

Νέο κύμα ακρίβειας προμηνύουν οι τιμές χονδρικής οι οποίες καταγράφουν αυξήσεις μέχρι και 95%, σκορπίζοντας απόγνωση σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Ιούλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 35,6% έναντι αύξησης 13,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020.

Σε σχέση με τον Ιούνιο παρουσίασαν μείωση 2,0% έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

Επίσης, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2021 - Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 - Ιουλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 32,8% έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Οι κυριότερες αυξήσεις βιομηχανικών αγαθών καταγράφηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου: 94,4%
  • Παραγωγή βασικών μετάλλων: 31,0%
  • Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: 30,6%.
  • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων: 24,6%
  • Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού: 20,7%
  • Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων: 16,7%
  • Παραγωγή προϊόντων καπνού: 12,4%
  • Βιομηχανία τροφίμων 12,1%
  • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων: 11,1%
  • Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού: 9,3%.

Δύσκολο φθινόπωρο, βαρύς ο χειμώνας

Οι τελευταίες εξελίξεις συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για τα νοικοκυριά, τα οποία με καθηλωμένα εισοδήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι της ακρίβειας, το οποίο ολοένα και περισσότερο εντείνεται.

Πιο επώδυνες είναι οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αλλά και στα υγρά καύσιμα, τα οποία συνολικά απορροφούν ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματος των πολιτών.

Παρά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση το πρόβλημα παραμένει οξύ, καθώς το ενεργειακό κόστος ελάχιστα τιθασεύεται. Ακολουθούν οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες είδη τροφίμων, οι οποίες περιορίζουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα.
Την ίδια στιγμή τα εισοδήματα παραμένουν παγωμένα, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αύξηση αποδοχών, πλην ίσως του κατώτατου μισθού που αφορά, μόνο ένα μικρό μέρος των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα και όχι φυσικά το σύνολο.

Επίσης, η νομοθετημένη αύξηση των συντάξεων για την 1-1-2023, που θα είναι περίπου 5%-6% (το μισό του αθροίσματος της μεταβολής του ΑΕΠ και του πληθωρισμού), θα αφορά περίπου το 1/3 των συνταξιούχων που δεν έχουν την αποκαλούμενη «προσωπική διαφορά».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα