Χρηστικά

Ακρίβεια χωρίς τέλος: «Σφίγγει» η θηλιά στα νοικοκυριά – Νέες ανατιμήσεις από Σεπτέμβριο


Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης θα πάρουν την ανιούσα - Ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων

Ενώπιον ενός νέου κύματος ανατιμήσεων από τον Σεπτέμβριο σε τρόφιμα και βασικά αγαθά θα βρεθούν οι καταναλωτές από τον Σεπτέμβριο. Ο εγχώριος εμπορικός κόσμος προβλέπει συνέχιση των αυξητικών τάσεων στη λιανική αγορά, η οποία εδώ και πολλούς μήνες έχει γίνει έρμαιο του πληθωρισμού και του ανατιμητικού κλίματος.

Η ενεργειακή κρίση που μαίνεται σ’ όλη την Ευρώπη, δεν δείχνει τάσεις ουσιαστικής αποκλιμάκωσης, ούτε προφανώς το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο (11,6%) φρέναρε ελαφρώς σε σχέση με το Ιούνιο (12,1%), δημιουργεί ουσιαστικές πιθανότητες για αλλαγή της δυσμενούς συνθήκης που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές. Οι εκτιμήσεις των ειδικών, βάσει και των τελευταίων επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρουν ότι από τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει ένας ακόμη γύρος ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτη ανάγκης, που ενδεχομένως να αποδειχθεί πιο σκληρός από τους προηγούμενους.

Οι νέοι τιμοκατάλογοι χονδρικής με τις αυξήσεις έχουν φθάσει στα λογιστήρια των σουπερμάρκετ και η αγορά προεξοφλεί πως οι ανατιμήσεις θα μετακυλιστούν στις τιμές λιανικής, με τους καταναλωτές να πληρώνουν το «μάρμαρο». Οι ενδείξεις για το επικείμενο «κύμα» διατυπώνονται με πρόδηλο τρόπο στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούλιο, όπου ο κλάδος των τροφίμων συνέχισε να αυξάνεται κατά 13% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα

  • Ανατίμηση 16,7% στο ψωμί και στα δημητριακά
  • Αύξηση 16,7% στα κρέατα
  • Αύξηση 16,4% στα γαλακτοκομικά και στα αυγά
  • Αύξηση 27,3% στα έλαια και στα λίπη
  • Αύξηση 13,4% στα λαχανικά
  • Αύξηση 11% στα είδη άμεσης κατανάλωσης του νοικοκυριού

Το πακέτο στήριξης που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

Το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του, με «προίκα» την εξαιρετική πορεία των φοροεσόδων που ενισχύουν τα κρατικά ταμεία καθώς και του τουρισμού, που φαίνεται να ξεπερνά τα επίπεδα ρεκόρ του 2022, σχεδιάζει ένα νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών. Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, θα περιγράφονται πλήρως τα νέα μέτρα, που θα ανέρχονται στα 2 δις.ευρώ. Μεταξύ άλλων στο νέο πακέτο, βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών, θα περιλαμβάνονται το Fuell Pass 3, η νέα επιταγή ακρίβειας για «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες, πιθανώς η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και σίγουρα το μέτρο για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους.

Ακόμη και έτσι, όμως, με δεδομένα τα μείζονα ενεργειακά ζητήματα-προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρώπη-όχι μόνο η Ελλάδα- και τον δύσκολο χειμώνα που προμηνύεται, μοιάζει δύσκολο το εν λόγω πακέτο να είναι σε θέσει να αναχαιτίσει το νέο κύμα ακρίβειας και να ενισχύσει επί της ουσίας τις τσέπες των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα