Διεθνή

ΗΠΑ: Πιθανή η στρατιωτική δράση κατά της Τεχεράνης


Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν την προκλητικότητα του Ιράν μέσω στρατιωτικής επέμβασης, μετά από την πρόσφατη επίθεση στις σαουδαραβικές πετρελαιοβιομηχανίες με drones, για τις οποίες η Ουάσιγκτον θεωρεί υπεύθυνο το καθεστώς της Τεχεράνης.

Ωστόσο, αυτή είναι μία από τις ανοικτές επιλογές που θέτει επί τάπητος η Ουάσιγκτον και όχι το μοναδικό σχέδιο.

Ο αμερικανικός στρατός έχει διαταχθεί να είναι έτοιμος για πολεμικές ενέργειες απέναντι στο Ιράν, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν αποφασίσει ακόμα για τον τρόπο δράσης τους, καθώς περιμένουν από την Σαουδική Αραβία, πάνω στην οποία στηρίζουν μεγάλο μέρος της πολιτικής τους στην περιοχή, να επιλέξει στάση.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωστοποίησαν ότι δεν έχει εξεταστεί κάποιος τρόπος δράσης ακόμα.

Η αμερικανική κυβέρνηση ακολουθεί μία ισορροπημένη στρατηγική, η οποία ασκείται με ήπιες, διπλωματικές κινήσεις και εξετάζει ψύχραιμα τα γεγονότα, παρότι αρκετοί πολιτικοί πιέζουν για την γρήγορη ανάληψη μίας πιο επιθετικής στάσης.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ που έχει προτείνει τον βομβαρδισμό του Ιράν από τις ΗΠΑ ως αντίδραση στην επίθεση που δέχτηκε η Σαουδική Αραβία, προχώρησε χθες σε μία ανάρτηση στο Twitter γράφοντας ότι “η μετρημένη αντίδραση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone έγινε αντιληπτή από την κυβέρνηση του Ιράν ως μία ένδειξη αδυναμίας”.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ του απάντησε γράφοντας στο Twitter: “Όχι Λίντσεϊ ήταν ένα δείγμα ισχύος που μερικοί άνθρωποι απλά δεν το κατανοούν”. 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεργαστεί στενά τόσο με τις δυτικές κυβερνήσεις τόσο και με αυτή της Σαουδικής Αραβίας, σχετικά με τις επόμενες ενέργειες απέναντι στην Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πένς δήλωσε σήμερα ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι μόνο μία από τις πολλές επιλογές που διαθέτει η Ουάσιγκτον, αλλά πάντως είναι προετοιμασμένη για να την εφαρμόσει.