Αγορές

Η Morgan Stanley δίνει τον τόνο στο χρηματιστήριο, με ΔΕΗ, Εθνική, Jumbo


Στο κόκκινο κινούνται οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, έχοντας χάσει τα (μικρά) κέρδη που κατέγραφαν κατά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. Υπό πίεση οι τραπεζικές μετοχές, σε μέτρια επίπεδα η συναλλακτική κίνηση και ο τζίρος.
 Μεικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με οριακά κέρδη στη Φρανκφούρτη και απώλειες 0,5% το Λονδίνο, σε πτωτική τροχιά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πιέζονται τα ομόλογα των δημιοσιονομικά ασθενών χωρών της Ευρζωώνης, κατά 2,5 μονάδες ανεβαίνει η απόδοση του 10ετούς ελληνικού (στο 1,23%), κατά 4 μβ του ιταλικού (στο 1%).
 Στο ΧΑ καθοριστική είναι η επίδραση της μίας και μοναδικής αλλαγής στον δείκτη MSCI Standard της Morgan Stanley, όπου εντάχθηκε η ΔΕΗ αλλά όχι και η Εθνική Τράπεζα όπως ανέμενε η αγορά, ενώ παρέμεινε η Jumpo,  της οποίας η διαγραφή είχε προεξοφληθεί. 

Λόγω αυτής της “αναβάθμισης” που αναμένεται ότι θα φέρει νέες τποθετήσεις, η μετοχή της ΔΕΗ ανακάμπτει (+1,8%) μετά από μεγάλες απώλειες,όπως και της Jumbo (+2,4%).
Αντίθετα, η διάψευση των προσδοκιών για ένταξη της Εθνικής στον MSCI, στέλνει τη μετοχή της στο -3,1%.  

“Καλά νέα” για την αγορά τα ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα 9μηνου από ΕΛΠΕ και ΟΤΕ, που συνοδεύονται από ανακοινώσεις για μερίσματα.

Οσον αφορά τη δυναμική και τις προοπτικές του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, αναλυτές επισημαίνουν ως ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι παρά την πτώση του τελευταίου τριημέρου οι βασικοί δείκτες παραμένουν πάνω από τη στενή ζώνη συσσώρευσης όπου είχαν κινηθεί τις προηγούμενς εβδομάδες. Ο ΓΔ  συνεχίζει να "βλέπει" την καθοριστική αντίσταση στην περιοχή των 923-927 μονάδων, που η διάσπασή της θα ανοίξει το δρόμο για έναν νέο κύκλου ανόδου, με πρώτο στόχο τις 950 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινούνται σε πλαγιοκαθοδική τροχιά μετά το πρώτο ημίωρο. Μεγαλύτερες οι απώλειες στον τραπεζικό δείκτη,,που επηρεάζεται από την πτώση της Εθνικής.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε ανοδικά μέχρι τις 922,52 μονάδες (+0,51%) και τώρα βρίσκεται στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, υποχωρώντας κατά 0,30% στις 915 μονάδες.
Κατά 0,30% υποχωρεί επίσης ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.206,3 μονάδες. Ο δείκτης FT40M των mid caps χάνει 0,20%.

 Ο τραπεζικός δείκτης  από +0,04% πήγε μέχρι -0,95% και τώρα υποχωρεί κατά 0,82%.Με θετικό πρόσημο η Attica Bank (+2%), αμετάβλητες Eurobank και Alpha +0,9%. Πρώτη σε απώλειες η Εθνική (-3,1%), Πειραιώς -1,2%, Τρ. Ελλάδος -0,5%..

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: ΕΛΠΕ +3,8% (λόγω αποτελεσμάτων και μερίσματος), Jumbo +2,4% (επειδή παρέμεινε στον MSCI ενώ είχε προεξοφληθεί διαγραφή της), Μυτιληναίος +1,6%, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,4%, Motor Oil +1,2% Βιοχάλκο +0,5%.

Στα mid caps και τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση μεγάλη άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι: Frigoglass +8,2% (με συναλλαγές 1,24 εκατ. τεμαχίων), Ιατρικό +5%, Intralot +3,6%, Πλαστικά Θράκης+1,8%.
Στον αντίποδα, με τις μεγαλύτερες απώλειες Quest -2,8%, Ideal -2,4%, Elton -1,8%, Performanse Tech -2,3%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα