Ελλάδα

Τα στοιχήματα Τσίπρα μετά τις Πρέσπες


Δύο προκλήσεις για την κυβέρνηση: Να περάσουν στην κοινωνία οι θετικές πτυχές των Πρεσπών - Να περπατήσει ο διάλογος με την Κεντροαριστερά

Καθοριστική για την αναδιάταξη του πολιτικού τοπίου αποδεικνύεται η συμφωνία των Πρεσπών αφού ήταν αυτή που τάραξε τα νερά της πολιτικής ζωής του τόπου προκαλώντας ή επισπεύδοντας "ξεκαθαρίσματα", "διαζύγια" ή και "συμπλεύσεις" που δύνανται να αποτελέσουν την απαρχή της αναδιαμόρφωσης των πολιτικών συσχετισμών αλλά κυρίως να προκαλέσουν τον επανακαθορισμό της πολιτικής στόχευσης προσώπων και κομμάτων.

Απελευθερωμένος από τις εντάσεις που του προκαλούσε ο κυβερνητικός του εταίρος, έχοντας κλειδώσει την πλειοψηφία των «151+» για τις Πρέσπες και με "φρέσκια" την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης δια της ψήφου εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει το βάρος του σε δύο πολιτικές προκλήσεις που είναι και δύσκολες στην επίτευξή τους και κρίσιμες ως προς τη σημασία τους.

Η πρώτη είναι να περάσει όσο γίνεται περισσότερο στην ήδη διχασμένη κοινωνία τη θετική εθνική παρακαταθήκη της συμφωνίας των Πρεσπών ενώ το δεύτερο είναι να καταφέρει να πείσει τις πολιτικές δυνάμεις που συνθέτουν την Κεντροαριστερά για τις προθέσεις-στοχεύσεις του κάνοντας πράξη τα περί διαμόρφωσης ενός νέου προοδευτικού πόλου με ορόσημο τις Πρέσπες.

Σε σημερινή συνέντευξή του στην «Αυγή» ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει τις προθέσεις του: Χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορικό βήμα» και «πατριωτικό καθήκον» την κύρωσή της, ενώ διαμηνύει πως η συμφωνία θα λειτουργήσει ως ο καταλύτης για την συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προτάξει έναντι της εθνικής αδράνειας και των παλινωδιών -εξαιτίας των οποίων το Σκοπιανό σοβούσε επί δεκαετίες- τον «πατριωτισμό των γενναίων αποφάσεων και των λύσεων». Μάλιστα, μετά την άρνηση Μητσοτάκη για ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα, έχει μπει σε εφαρμογή η υλοποίηση μιας καμπάνιας εντός και εκτός Βουλής που θα επεξηγεί τις θετικές πτυχές της συμφωνίας. Τον συντονισμό της «καμπάνιας» έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ όλα τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν επιφορτιστεί στο να προκαλούν συνεχώς σε δημόσιο διάλογο τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Σχετικά με τη δεύτερη πρόκληση, που κρίνεται και πιο δύσκολη, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις για τον διάλογο αριστεράς-κεντροαριστεράς ενώ στα θετικά κεφαλαιοποιούν τόσο τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην Εφημερίδα των Συντακτών και τη θέση που πήρε υπέρ των Πρεσπών, όσο και το δύσκολο και κρίσιμο «ναι» του Ποταμιού στη συμφωνία ειδικά επειδή φαίνεται να σηματοδοτεί την απαρχή της διάλυσης του. 

Η θετική διάθεση βεβαίως δεν αλλάζει τη δυσκολία του εγχειρήματος το οποίο μπορεί να γίνει μόνον σε βάση ρεαλισμού, με καθαρούς όρους και φυσικά χωρίς καπελώματα: «Το βάρος της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου πέφτει εκ των πραγμάτων στην μεγαλύτερη δύναμη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση χωρίς ηγεμονισμούς», διαμηνύει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Κι αν στην κυβέρνηση, οι προθέσεις είναι θετικές, στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει εκνευρισμός που πυροδοτήθηκε από τη συνέντευξη Παπανδρέου καθώς πολλοί μιλούν για μια λανθασμένη πολιτικά επιλογή τόσο ως προς τον χρόνο όσο και ως προ το μέσο ενημέρωσης-δηλαδή μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα-, ενώ εκτιμάται ότι προλείανε το έδαφος για διαφοροποίηση και από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το αντιπαπανδρεϊκό μέτωπο ενεργοποιήθηκε με εισηγήσεις ακόμη και  για αποκλεισμό του Γιώργου Παπανδρέου από τα ψηφοδέλτια, επιλογή όμως που θα πυροδοτούσε μαζί με μια ενδεχόμενη διάρρηξη των σχέσεων με τη ΔΗΜΑΡ τη διάλυση του ΚΙΝΑΛ και μια νέα εποχή εσωστρέφειας και συρρίκνωσης της «δημοκρατικής παράταξης», την ώρα μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος συρρικνώνονται δραματικά.

Φυσικά η προσπάθεια αναδιάταξης της Κεντροαριστεράς δεν θα μείνει αναπάντητη από την πλευρά Μητσοτάκη ο οποίος θα επιχειρήσει να κάνει ρελάνς σχεδιάζοντας τη δική του στροφή προς το κέντρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι  αρχηγός της ΝΔ διακήρυξε προχθές από την Κρήτη ότι «προοδευτικό μέτωπο δεν χτίζεται με την Παπακώστα, την Κουντουρά και τον Παπαχριστόπουλο», ενώ στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα γυρίσει μπούμερανγκ καθώς θα εξαφανιστούν τα μικρότερα κόμματα και θα ενισχυθεί ο δικομματισμός εδραιώνοντας ουσιαστικά την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή έχουν και το νου τους στα πιο δεξιά καθώς επίκειται η συγκρότηση νέου «καθαρόαιμου δεξιού» πολιτικού κόμματος, που θα κινηθεί στο χώρο μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε: Στα σκαριά το ακροδεξιό κόμμα με Καρατζαφέρη, Μπαλτάκο, Δ. Καμμένο

Βεβαίως στο κυβερνητικό επιτελείο απαντούν πως η μάχη του κέντρου «με Σαμαρά, Βορίδη, Αδωνι και Μακεδονομάχους» είναι εξορισμού χαμένη ενώ για τις γαλάζιες εκλογικές προσδοκίες εκτιμούν ότι με ανανεωμένη τη ψήφο εμπιστοσύνης υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος - που για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ο ερχόμενος Οκτώβριος-  προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί η ανακούφιση της κοινωνίας από τα θετικά οικονομικά μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Έλλη Κομνηνού

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα