Ελλάδα

ΓΑΠ: Χρειάζεται ένα ευρύ μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό


"Yπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών "-"Καταστροφή να πορευτούμε προς τις εκλογές σε κλίμα διχασμού"

Ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Εφημερίδα των Συντακτών υπό τον τίτλο «Καταστροφή ο διχασμός σε πατριώτες και μειοδότες - Ο πρώην πρωθυπουργός παίρνει θέση για όλα».

Ο πρώην πρωθυπουργός επιβεβαιώνει όπως ο ίδιος τονίζει τη θέση που είχε διατυπώσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, ότι δηλαδή πρόκειται για μία συμφωνία ισορροπημένη και υπογραμμίζει ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία για τη λύση του προβλήματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Και προσθέτει:

«Παρά ταύτα, κανείς νομίζω δεν θα διαφωνήσει ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει από την αρχή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης και ότι αυτό θα είχε βοηθήσει ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση σε κάποια λεπτά ζητήματα. Η πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της άλλης πλευράς, δείχνει ότι η κριτική και οι πιέσεις που ασκήθηκαν, όπως και από το Κίνημα Αλλαγής, συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζει και του χειρισμούς της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον Ελληνικό λαό και τη χώρα. Δυστυχώς, το ίδιο διαφαίνεται και σήμερα.

Θυμίζω ότι γύρω από τα ζητήματα με την Τουρκία, που είχαν διαιρέσει τη χώρα πολλές φορές, καταφέραμε ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, και προσωπικά ως ΥΠΕΞ, να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική που υιοθετήθηκε στην πράξη από κάθε επόμενη κυβέρνηση. Αυτό θα έπρεπε και σήμερα να είχε γίνει για το Μακεδονικό.

Θα είναι αντιπαραγωγικό και πολύ βλαπτικό για τη χώρα, αν το θέμα αυτό γίνει το επίκεντρο των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή».

Ο κ. Παπανδρέου ασκεί έντονη κριτική για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ αναφέροντας ότι είναι παράδειγμα σχιζοφρενικής κυβέρνησης και «πραγματικό διαζύγιο δεν φαίνεται να υπάρχει όταν συνοδεύεται από την παραμονή σχεδόν όλων των άλλων στελεχών από τους ΑΝΕΛ. Οι έπαινοι από τον Αλέξη Τσίπρα για τον Πάνο Καμμένο και αντιστρόφως, είναι λόγω ιδεολογικής γειτνίασης; Για αυτό ανέφερα πριν ότι το δόγμα της κυβέρνησης είναι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Για τον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων

Σχετικά με το διάλογο για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, τον οποίο επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι χρειάζεται ένα ευρύ μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό.

Προσθέτει παράλληλα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει μόνο παρόν, έχει και παρελθόν. Έχει δείξει στην πράξη όχι στα λόγια - το εάν είναι ή όχι προοδευτική δύναμη. Ο κ. Καμμένος στα 4 χρόνια του γάμου με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ευθύνη για την άνοδο του εθνικισμού; Πόσο πειστική είναι μια πρόταση για κοινό μέτωπο από κάποιους που, όταν η χώρα χρειαζόταν συναινέσεις για να μη χρεοκοπήσει, επικροτούσαν τους παρακρατικούς, τους νεοφιλελεύθερους της δεξιάς, τους εθνικιστές της Χρυσής Αυγής και έβγαιναν μαζί τους στις πλατείες; Ζητούσαν να καεί η Βουλή. Πόσο είναι πειστική μια τέτοια πρόταση από κάποιους που δεν έβαλαν πλάτη στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε το 2010-11 αλλά ούτε και τις προχώρησαν ως κυβέρνηση;»

Παρόλ'αυτά αφήνει ανοιχτές διόδους διαλόγου Κεντραριστεράς και αριστεράς. «Ο ίδιος έχω διαχρονικά μιλήσει για διάλογο μεταξύ των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας», λέει. «Αυτή την ευκαιρία την έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αντί ενός παρόμοιου διαλόγου το 2015 παντρεύτηκε με ένα κόμμα ακροδεξιό για να εδραιωθεί στην εξουσία. Τώρα θυμήθηκαν τον διάλογο; Επειδή έρχονται εκλογές; Θεωρώ ότι η αποστροφή πολλών για την πολιτική ή και η δυσπιστία για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία μας, πηγάζει από μια αντίληψη που βάζει την κατάκτηση της εξουσίας πάνω από αρχές και αξίες, οι οποίες πρέπει να αποτελούν τη βάση για έναν σοβαρό διάλογο», συμπληρώνει.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα εκλογικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ξεκάθαρος. «Είναι αυτονόητο ότι στρατηγικός αντίπαλος της παράταξής μας είναι η συντήρηση και η Δεξιά. Επομένως, θέμα συγκυβέρνησης με τη Δεξιά δεν τίθεται», δηλώνει.

Και συνεχίζει: «Το σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε σκληρά, με αυτοκριτική διάθεση αλλά και πάθος να φτιάξουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που μας αξίζει. Που θα πατάξει τον πελατειασμό, θα δημιουργήσει ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, θα καταπολεμήσει τις ανισότητες, θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα. Σκόπιμη και η εθνική συνεννόηση. Αλλά και η συζήτηση περί εθνικής συνεννόησης θα αποκτήσει περιεχόμενο αν τα θέματα είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν αναιρούν τις ιδεολογικές διαφορές».

Όσον αφορά στην πορεία και τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζει πως «στόχος μας, κατά την άποψη μου, είναι να μην εγκλωβιστούμε σε μια συζήτηση γύρω από τις πιθανές μελλοντικές κυβερνητικές συμμαχίες του Κινήματος Αλλαγής. Δεν είμαστε, και δεν πρέπει να είμαστε κόμμα μπαλαντέρ, χωρίς ταυτότητα που μπορεί να κολλήσει οπουδήποτε».

Για τη συνύπαρξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ επί ημερών του, σημειώνει: «Η κυβέρνηση συνεργασίας που ακολούθησε την πτώση της κυβέρνησής μου συμπεριέλαβε όλες τις δυνάμεις που δέχτηκαν να συνεργαστούν. Εγώ ζήτησα τη συμμετοχή όλων για να μη διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών και την πορεία της χώρας. Όσον αφορά δε τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ, αυτό ήταν απαίτηση του κ. Σαμαρά».

Τέλος, ερωτηθείς για τα προσωπικά του σχέδια και απαντώντας στην ερώτηση τι σημαίνει για έναν Παπανδρέου να είναι υποψήφιος στον Νομό Αχαΐας, λέει: «Το έχω πει πολλές φορές: Η Αχαΐα δεν είναι για μένα απλά μια εκλογική περιφέρεια, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, μια πατρίδα αγώνων”.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα