Διεθνή

Η Κομισιόν απορρίπτει το deal Siemens - Alstom


Να μπλοκάρει το περίφημο deal ανάμεσα σε Siemens και Alstom αποφάσισε η Κομισιόν, κάτι που είχε διαφανεί το τελευταίο διάστημα. Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εν λόγω συγχώνευση θα έπληττε τον ανταγωνισμό στις αγορές των συστημάτων σηματοδότησης του σιδηροδρομικού τομέα και τρένων μεγάλης ταχύτητας.

"Η Siemens και η Alstom κατέχουν ηγετικό ρόλο στον κλάδο των σιδηροδρόμων", δήλωσε η Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Margrethe Vestager.

"Χωρίς επανορθωτικά μέτρα η συγχώνευση αυτή θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές για τα συστήματα σηματοδότησης που κρατούν ασφαλείς τους επιβάτες και για την επόμενη γενιά των τρένων πολύ υψηλών ταχυτήτων. Η Κομισιόν απαγόρευσε τη συγχώνευση επειδή οι δυο εταιρείες δεν ήταν πρόθυμες να ανταποκριθούν στις σοβαρές ανησυχίες μας για τον ανταγωνισμό", πρόσθεσε.

Μόλις χθες ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως η Κομισιόν δεν βάζει "φρένο" στις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Την ίδια ώρα, η Γερμανία δείχνει αυξημένες τάσεις προστατευτισμού με το Υπ. Οικονομίας να σχεδιάζει το μέλλον με γνώμονα πως θα "προστατεύσει" κρίσιμες υποδομές και εταιρείες στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης