Διεθνή

Διευκρινίσεις Γιούνκερ: Δεν μπλοκάρουμε συγχωνεύσεις...


Την ώρα που το mega deal ανάμεσα σε Siemens και Alstom βρίσκεται υπ' ατμόν, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θέλησε να διευκρινίσει όχι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βάζει εμπόδια στις συγχωνεύσεις.

Σε ομιλία του σε βιομηχάνους, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει μπλοκάρει 30 συγχωνεύσεις και έχει εγκρίνει πάνω από 6.000. «Αυτό είναι ένα μήνυμα για αυτούς που λένε ότι η Κομισιόν αποτελείται από ξεροκέφαλους τεχνοκράτες», δήλωσε. «Αυτό δείχνει ότι πιστεύουμε στον ανταγωνισμό αρκεί να είναι δίκαιος. Δεν θα κάνουμε πολιτική σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού».

Η δυσφορία εσωτερικό της Ε.Ε και οι Κινέζοι ανταγωνιστές

Το κυοφορούμενο, εδώ και καιρό, γαλλογερμανικό deal δημιουργεί ερωτήματα από την μια πλευρά όσον αφορά τον ανταγωνισμό στην Ε.Ε και την δημιουργία μονοπωλίου.

Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν ασκήσει πιέσεις υπέρ των δικών τους αντίστοιχα εταιριών, της Siemens και της Alstom, προκειμένου να τους επιτραπεί να συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους στους σιδηροδρόμους με στόχο να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές στην Ευρώπη και το εξωτερικό απέναντι σε κινεζικές εταιρίες.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει συζήτηση εντός της Κομισιόν για το εάν η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει τους κανόνες και τις πολιτικές της περί ανταγωνισμού, μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται παγκοσμίως