Διεθνή

Επιστροφή στον προστατευτισμό: Η Γερμανία εξετάζει κρατικοποιήσεις


Υπό το φόβο εξαγοράς κρίσιμων υποδομών και εταιρειών αιχμής από ξένους επενδυτές, ανθίζουν ξανά τα φαινόμενα προστατευτισμού στην Γερμανία.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης μιας νέας εθνικής στρατηγικής στην βιομηχανία, ο υπουργός Οικονομίας Peter Altamaier παραδέχθηκε πως το Βερολίνο θα μπορούσε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση: Την εξαγορά εταιρειών  ή στρατηγικών μεριδίων εταιρειών, προκειμένου να αποτραπεί η επέλαση Κινέζων και άλλων... "ανεπιθύμητων" επενδυτών.

«Μπορεί να φθάσει έως την απόκτηση από το κράτος προσωρινού ποσοστού σε εταιρίες. Οχι για να εθνικοποιηθούν και να τελούν υπό διαχείριση μακροπρόθεσμα, αλλά για να αποτραπεί η πώληση τους και η μεταφορά από τη χώρα βασικών τεχνολογιών», δήλωσε ο Altmaier σε συνέντευξη Τύπου.

Να μην παρεμβαίνει το κράτος, αλλά..

Η αμφίσημη τοποθέτηση του Υπουργού Altmaier έρχεται να αναδείξει τα δυο μέτρα και δυο σταθμά που επικρατούν στην Ε.Ε

Παρουσιάζοντας την έκθεσή του με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία 2030», ο Altmaier τόνισε ότι προτιμά το κράτος να μην παρεμβαίνει στην αγορά, αλλά στην περίπτωση μη ισότιμων όρων ανταγωνισμού παγκοσμίως, ίσως παρόλα ταύτα να χρειαστεί να το πράξει.

Η επιβίωση εταιριών, όπως η Thyssenkrupp, η Siemens, η Deutsche Bank και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, είναι προς το εθνικό συμφέρον, δήλωσε ο ίδιος, προτείνοντας τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου για τη στήριξη βασικών βιομηχανιών.

Διαβάστε επίσης: Διευκρινίσεις Γιούνκερ: Δεν μπλοκάρουμε συγχωνεύσεις...


 

Διαβάστε επίσης