Αγορές

Η Εθνική «κράτησε όρθιους» τους δείκτες του ΧΑ


Συνεχίζεται το τεστ αντοχών και δυναμικής στο χρηματιστήριο, που βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή, καθώς οι βασικοί δείκτες κινούνται σε περιοχές ισχυρών αντιστάσεων, όπου μπορεί να ξεκινήσει ένας νέος ανοδικός κύκλος ή μια διορθωτική κίνηση.

Ρευστό σκηνικό και στις διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος υποτροπής της κρίσης στη Συρία.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από 10 ανοδικές συνεδριάσεις τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που προκαλούν πιέσεις, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία.

Σήμερα οι πιέσεις αναχαιτίσθηκαν και οι δείκτες τερμάτισαν με μικρές απώλειες στα υψηλά ημέρας – ο τραπεζικός σημείωσε μάλιστα κέρδη.
Η θετική ενδοσυνεδριακή εξέλιξη οφείλεται πρωτίστως στη μετοχή της Εθνικής, που ΄πήγε αρχικά κόντρα στο ρεύμα, έδωσε κατεύθυνση στην αγορά και οδήγησε σε ανάκαμψη τους δείκτες.

Θετική η τελική συνολική εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, λόγω των πληροφοριών ότι οι τράπεζες – ιδιαίτερα η Εθνική – θα εμφανίσουν απροσδόκητα υψηλά κέρδη γ’ τριμήνου και εννεαμήνου,  εγγράφοντας μεγάλες υπεραξίες από την  άνοδο των τιμών κρατικών ομολόγων.

Διαβάστε σχετικά: Τράπεζες: Κέρδη - έκπληξη από τα ομόλογα

Οι μετοχές του κλάδου έχουν ήδη κερδίσει 16% σε δύο εβδομάδες, επιστρέφοντας στα υψηλά έτους όπου βρίσκονταν τις παραμονές των εκλογών του Ιουλίου. Η επιβεβαίωση των πληροφοριών για την κερδοφορία, μπορεί να συντηρήσει την ανοδική δυναμική τους.
Όμως η αγορά βρίσκεται σε φάση μεταβλητότητας. Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η νέα αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που θα δημοσιοποιήσει την Παρασκευή η S&P.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ότι «σκοντάφτει» στην αντίσταση των 875 μονάδων και θα χρειασθεί αυξημένος τζίρος για να την υπερβεί.  Σήμερα «κόλλησε» στις 873,13 μονάδες, σημειώνοντας οριακή αρνητική μεταβολή -0,04%.  Ενδοσυνεδριακά έχανε έως και 0,78% υποχωρώντας στις 866,71 μονάδες.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε με απώλειες 0,24% στις 2.163,65 μονάδες.
 Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σε μεγάλο εύρος διακύμανσης: Πήγε μέχρι -1,11% και ανακάμπτοντας τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, με κέρδη 0,69%.

Πρώτη σε απόδοση η Εθνική (+2%). Τρ. Ελλάδος +1,3%,  Alpha +1%, Πειραιώς +0,6%. Στο κόκκινο Attica και Eurobank  (-0,6%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ΑΔΜΗΕ +1,2%, Τιτάν +1,1%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ +0,7%, Motor Oil και ΟΛΠ +0,5%.   Με τις μεγαλύτερες απώλειες Coca -Cola -2%, Βιοχάλκο -1,6%, ΔΕΗ -1,3%, Φουρλής και Ελλάκτωρ -1,1%.

Στα mid caps πρωταγωνίστησε αρνητικά η Intralot υποχωρώντας κατά 5%, μετά από δύο ημέρες εντυπωσιακής ανάκαμψης. Σε παράλληλα πορεί η MLS (-4%). Λίγες μετοχές τερμάτισαν με θετικό πρόσημο και με μικρά κέρδη. MIG +0,9%, Profile +0,6%, Πλ. Θράκης +0,5%.

Διαβάστε επίσης