Τράπεζες

Τράπεζες: Κέρδη - έκπληξη από τα ομόλογα


Η «απογείωση» των κρατικών τίτλων προσφέρει «ανάσες», μεγάλες κερδισμένες η Εθνική και η Alpha

Κερδοφορία - έκπληξη θα εμφανίσουν οι τράπεζες στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2019, καθώς επωφελούνται από την εκτίναξη τιμών των ελληνικών ομολόγων, που ήδη έχει ενισχύσει καθοριστικά τα αποτελέσματα των δύο πρώτων τριμήνων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το πρωτοφανές ράλι των ελληνικών ομολόγων θα φέρει έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις στις καταστάσεις του τρίτου τριμήνου πολύ υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις, προσφέροντας στις τράπεζες μεγάλη ανακούφιση από την καθήλωση των εσόδων από τόκους σε χαμηλά επίπεδα, λόγω των μεγάλων χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων και της ισχνής αύξησης των νέων χορηγήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, από την αρχή του έτους η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου έχει μειωθεί κατά 70%, ενώ η τιμή του ήδη ξεπερνά το 122, δηλαδή είναι 22% υψηλότερη από την ονομαστική αξία του ομολόγου.

Οι τράπεζες, όμως, επωφελούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς είναι πολύ μεγάλη και η πτώση των αποδόσεων στο βραχυχρόνιο σκέλος της καμπύλης επιτοκίων και ήδη έχουν αρχίσει να διατίθενται τίτλοι από τον ΟΔΔΗΧ με αρνητική απόδοση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του τίτλου 6μηνης διάρκειας στη δευτερογενή αγορά έχει υποχωρήσει κατά 50% το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι διοικήσεις των τραπεζών επαναφέρουν συνεχώς το αίτημά τους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τους επιτρέψει να αγοράζουν περισσότερα κρατικά ομόλογα, αίτημα το οποίο αναμένεται να ικανοποιηθεί το αργότερο μέσα στο 2020, καθώς μάλιστα οι ελληνικοί τίτλοι θα αναβαθμίζονται από τους οίκους αξιολόγησης.

Τα μεγαλύτερα οφέλη από το ράλι των ομολόγων αναμένεται ότι θα έχουν η Εθνική και η Alpha, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βγαίνουν κερδισμένες η Eurobank και η Πειραιώς:

  • Η Εθνική είχε την τύχη να κλείσει στις αρχές του 2019 μια πολύ σημαντική συμφωνία με το Δημόσιο, που επέτρεψε στην τράπεζα να μετατρέψει το «αδρανές» δάνειο από το Titlos, το οποίο δεν διαπραγματευόταν στην αγορά, σε «κανονικά» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Ήδη κατά το α' εξάμηνο, όπως έχει ανακοινώσει η Εθνική, τα ισχυρά κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ενίσχυσαν τη λειτουργική κερδοφορία σε επίπεδα της τάξεως των 260 εκατ. ευρώ περίπου, από 70 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2018. Τα συνολικά κέρδη α' εξαμήνου από χρηματοοικονομικές πράξεις ανήλθαν σε 151 εκατ. ευρώ και, με εξαίρεση 30 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συναλλαγή πώλησης του Grand Hotel προήλθαν από το χαρτοφυλάκιο κρατικών τίτλων.
  • Εξίσου κερδισμένη από την άνοδο των ομολόγων είναι η Alpha Bank, που «έγραψε» σχεδόν 200 εκατ. ευρώ κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις το α' εξάμηνο. Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα, τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε 123,7 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2019, επηρεασμένα θετικά από κέρδη που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Τα συνολικά χρηματοοικονομικά κέρδη του α' εξαμήνου ανήλθαν σε 197,5 εκατ. ευρώ.