Αγορές

Η Εθνική έδωσε κατεύθυνση στο χρηματιστήριο


Με κινητήριους μοχλούς την Εθνική και την Πειραιώς οι βασικοί δείκτες του ΧΑ ανέκαμψαν στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίας και έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη, συντηρώντας ελπίδες και προσδοκίες για περαιτέρω καλή πορεία της αγοράς.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη στάση ισχυρών χαρτοφυλακίων, που αφ’ ενός έχουν να κατοχυρώσουν κέρδη και αφ’ ετέρου πρέπει να αξιολογήσουν και να ενσωματώσουν στη στρατηγική τους τις εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών και των κόκκινων δανείων.

Το στοίχημα στο ΧΑ είναι τώρα η διατήρηση του θετικού κλίματος και η δημιουργία νέων προσδοκιών, που θα στηρίξουν την επόμενη ανοδική κίνηση και την προσπάθειας υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι  αυτή η κίνηση του ΓΔ  απαιτεί αυξημένο ημερήσιο τζίρο. Σήμερα η συναλλακτική κίνηση δεν ήταν υποτονική και άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας  64,1 εκατ. ευρώ (συν 10,4 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων).

Μετοχές και δείκτες

Η εικόνα της συνεδρίασης οδηγεί στην εκτίμηση ότι η ανοδική δυναμική εξασθενεί και η αγορά θα χρειασθεί νέους θετικούς καταλύτες για να αποφύγει τη στασιμότητα και τη διόρθωση.
 Ο Γενικός Δείκτης πήγε +0,74% στις 894,82 μονάδες και τερμάτισε με κέρδη 0,57% στις 893,37 μονάδες.
 Ο FTSE 25 της  υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,42%, στις 2.232,79 μονάδες
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,94% έχασε ενδοσυνεδριακά όλα τα κέρδη, αλλά στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης ανέκαμψε, κλείνοντας +1,03%  στις 915,36 μονάδες. Εθνική +2,6%, Πειραιώς +2,4%, Eurobank +1,4%.  Στο κόκκινο η Alpha -0,7%, Attica -2,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Lamda +1,8%, ΔΕΗ και Σαράντης +1,5%, ΑΔΜΗΕ +1,4%, ΟΤΕ και Aegean +1%, Τιτάν και ΕΧΑΕ +0,9%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -1,2%, Coca-Cola -0,7%, ΕΛΠΕ και Φουρλής -0,5%.

Διαβάστε επίσης