Αγορές

Η ΕΚΤ "ταρακούνησε" τις αγορές - Εντονες διακυμάσεις στο ΧΑ


Αλλαγή κλίματος και ανατροπή σκηνικού προκάλεσαν στις αγορές η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,50% και η στήριξη-διάσωση του παραπαίοντος ελβετικού τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse, που απομάκρυνε τους φόβους για "επιμόλυνση" του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εντονες διακυμάνσεις με θετική κατάληξη στο ΧΑ, μίνι ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αξιόλογα κέρδη στη Wall Street, ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα.

Η θετική εικόνα στα χρηματιστήρια αναθερμαίνει τις προσδοκίες για περαιτέρω ανάκαμψη στο ΧΑ, που κατέγραψε σημαντικές απώλειες τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Ομως οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ και στις διεθνείς αγορές η κατάσταση παραμένει ρευστή. Κρίσιμη θα είναι η αυριανή συνεδρίαση, λόγω του τριπλού κλεισίματος των Παραγώγων, που σηματοδοτεί συνήθως την έναρξη νέου κύκλου στα χρηματιστήρια. Σήμερα το εσπευσμένο κλείσιμο θέσεων έδωσε ώθηση στην αγορά και αύξησε σημαντικά τον τζίρο.

Σημαντική παράμετρος θα είναι επίσης η "ψύχραιμη"  αποτίμηση των αποφάσεων της ΕΚΤ, που συνοδεύτηκαν από διαβεβαιώσεις ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένη να στηρίξει όσο χρειαστεί τις τράπεζες και ότι διαθέτει προς τούτο πολλά "εργαλεία".

Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις των αγορές στις ανακοινώσεις από τη Φρανκφούρτη ήταν αρνητικές. Στο ΧΑ που ξεκίνησε με ανοδικές τάσεις τα κέρδη εξανεμίστηκαν και οι δείκτες πέρασαν στο κόκκινο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης που πήγε +4,14%, γύρισε μέχρι -1,99%, μιά θεαματική "τούμπα" που μεταφράζεται σε διακύμανση πάνω από 7%. Ακολούθησε ισχυρή ανοδική αντίδραση  που έφερε τους δείκτες σε θετικό πρόσημο στο κλείσιμο.

 Ανάλογη εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου η αντίδραση ήταν εντονότερη και ο DAX πήγε +1,80%, κλείνοντας με κέρδη 1,63%.  Τη σκυτάλη έχει πάρει τώρα η Wall Street. O Dow Jones σημειώνει +1%, o S&P500 κερδίζει 1,55%, ενώ ο Nasdaq πραγματοποιεί άλμα +2,15%.

 Πιέσεις εκδηλώθηκαν στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου οι αποδόσεις των 10ετών ανέβηκαν σήμερα κατά 8 με 10 μονάδες βάσης- συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού

 Μετοχές και δείκτες

 Στο ΧΑ τα ξένα χαρτοφυλάκια έκαναν και σήμερα αισθητή την παρουσία τους, ανεβάζοντας τον τζίρο σε 128 εκατ. ευρώ, με επιπλέον 3 εκατ. σε συναλλαγές πακέτων.

Πρώτο ζητούμενο παραμένει η ανάσχεση της πτωτικής πορείας των δύο τελευταίων εβδομάδων και η συνέχιση της ανάκαμψης, με  επιστροφή του ΓΔ πάνω από τις 1.040 μονάδες. 

Σήμερα όλοι οι δείκτες ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο και στη συνέχεια κινήθηκαν σε μεγάλο εύρος διακύμανσης.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +2,01% στις 1.045,786 μονάδες και πήγε καθοδικά μέχρι -0,90% στις 1.016,04. Τερμάτισε στις 1.031,91 μονάδες με άνοδο 0,65%

 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,68%, κλείνοντας στις 2.507,06 μονάδες. Κατά 0,44% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +4,14% και στη συνέχεια βυθίστηκε μέχρι -1,99%. Ανακάμπτοντας τερμάτισε +0,83%.

Δίκην ασανσέρ η Πειραιώς, ξεκίνησε με +6,1%, γύρισε μέχει -3,9% και έκλεισε με άνοδο 3,2%. Ακολούθησαν Τρ. Ελλάδος +1,5%, Εθνική +1,2%,  Eurobank +0,8%. Με ερνητικό πρόσημο η Alpha (-0,7%), συνεχίστηκε η καταβύθιση της  Attica Bank (-10%). 

Στα εμποροβiομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 Τιτάν +2,8%, ΟΛΠ +2,6%, Coca-Cola +2,4%, Jumbo +1,4%, Motor Oil και ΔΕΗ +1,3%, ΕΥΔΑΠ +1,2%.

Μτις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Aegean και ΟΠΑΠ -1,6%, Ελλάκτωρ και Lamda -1,3%, Βιοχάλκο -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα