Διεθνή

Γερμανία: Τα μέλη του SPD ψηφίζουν για ηγεσία


Ξεκινάει από σήμερα η διαδικασία εκλογής των νέων επικεφαλών του σοσιαλοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας “SPD”.

Η εκλογική διαδικασία  θα κρατήσει μέχρι την επόμενη Παρασκευή. 465.000 μέλη του SPD καλούνται να ψηφίσουν μέσω Διαδικτύου ένα  από τα δύο ζεύγη υποψηφίων που επικράτησαν  που επικράτησαν στον πρώτο γύρο.
Το ένα ζεύγαρι που διεκδικεί την ψήφο των μελών του SPD  είναι ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς και η βουλευτίνα Κλάρα Γκέιβιτς .

Η άλλη ομάδα που διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος είναι  ο Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργινας και η Σάσκια Εσκιν, η οποία είναι ακτιβίστρια κατά της άκρας δεξιάς.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 30 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο του κόμματος στο Βερολίνο.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του SPD που εκλέγεται δίδυμο στην ηγεσία του.

Ο Σολτς και η Γκέιβιτς τάσσονται υπέρ της παραμονής των Σοσιαλδημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, ο Σολτς, που θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία αν εκλεγεί, τονίζει ότι αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία φορά που οι Σοσιαλοδημοκράτες θα συγκξυβερνήσουν με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το άλλο δίδυμο είναι πιο επικριτικό απέναντι στη συμμετοχή του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό, χωρίς ωστόσο να ζητά  τον τερματισμό της συμμαχίας αυτής.

Τα μέλη του κόμματος  θα συζητήσουν το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος, από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου, στο Βερολίνο.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Διαβάστε επίσης