Πολιτική

Αιφνιδιασμός Τσίπρα: Με ισχυρό πακέτο εξαγγελιών στα εγκαίνια της ΔΕΘ!


Περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, νέα ρύθμιση χρεών προς την εφορία, αλλά και κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους έως 25 ετών

Φοροελαφρύνσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, νέες ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία, αλλά και κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους ηλικίας έως 25 ετών, θα περιέχει μεταξύ άλλων το «καλάθι» των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Την ώρα, που είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση για εξαγγελίες χαμηλών προσδοκιών στην επικείμενη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιάζει και προαναγγέλλει ισχυρό πακέτο παροχών, χάρη των πλεονασμάτων που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και ο ΕΦΚΑ.

Μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «πλέον, έχοντας πια τη δημοσιονομική δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων» προσθέτοντας πως «έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία για μια σειρά φοροελαφρύνσεις, τις οποίες θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε».

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι «εργαζόμαστε για να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών προς το δημόσιο, που αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας». Στο πλαίσιο αυτό, η ομιλία του κ. Τσίπρα δημιουργεί προσδοκίες για εξαγγελίες μέτρων και παρεμβάσεων που θα αφορούν:

  1. Μείωση της φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέσα από αλλαγές στη φορολογική κλίμακα.
  2. Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, από το 29% που είναι σήμερα.
  3. Νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών των πολιτών και των επιχειρήσεων προς την εφορία, ίσως και με την αναβίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες, παραπέμποντας εμμέσως στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν, ότι δεν αποκλείεται να έρθουν νωρίτερα, από το 2019, μέτρα που έχουν προγραμματιστεί να εφαρμοστούν για το 2020.

Σημειώνεται ότι για το 2020, προβλέπεται η μείωση του της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020 για μισθωτούς συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που αποτελεί ένα ζήτημα υπό αίρεση, όπως και εκείνο της μείωσης των συντάξεων από την 1-1-2019.

Λόγω όμως της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων και του ελέγχου των δημοσίων δαπανών, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος ώστε να εφαρμοστούν από το 2019 μέτρα, όπως είναι:

  1. Η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή (μετά το αφορολόγητο όριο) για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20%.
  2. Η αύξηση του ορίου για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από τα εισοδήματα των 12.000 ευρώ και άνω, στα εισοδήματα από 30.000 και άνω με ταυτόχρονη μείωση των συντελεστών για εισοδήματα πάνω από τα 30.000 ευρώ.
  3. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.
  4. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για ποσά φόρου έως 700 ευρώ.

Τέλος ο μισθός των νέων!

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι δρομολογείται η κατάργηση του κατώτατου βασικού μισθού για νέους ηλικίας έως 25 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012 με μια Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 και στα 511 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών.

Όπως ξεκάθαρα είπε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση προχωρά:

  • Στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Πιθανότατα θα γίνει σταδιακά, όπως στην Πορτογαλία, μετά την έξοδο από το μνημόνιο. 
  • Στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους (511 ευρώ μικτά), «μια ντροπιαστική διάταξη που έφτασε η ώρα να αποτελέσει παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ανακοίνωσε την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε επίσης