Πολιτική

ΔΕΘ: Το πακέτο κοινωνικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο Τσίπρας


Φοροελαφρύνσεις, αύξηση κατώτατου μισθού και μη περικοπή των συντάξεων, βρίσκονται στην ατζέντα

Η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στο πακέτο παροχών και κοινωνικών μέτρων, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και βρίσκεται υπό την τελική του επεξεργασία. Στον «πυρήνα» του πακέτου εδράζεται η κυβερνητική επιδίωξη για μη περικοπή των συντάξεων το 2019, όπως επίσης και τα σημαντικά ζητήματα από τον εργασιακό τομέα (αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων).

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το βασικό στίγμα του μεταμνημονιακού σχεδίου δράσης που συνέταξε η κυβέρνηση και το οποίο έχει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Με την άτυπη προεκλογική περίοδο να έχει ανοίξει, η κυβέρνηση θέλει να αφήσει ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα, μέσω του πακέτο κοινωνικών μέτρων, επιδιώκοντας να: ενισχύσει το αριστερό της «προφίλ», να αποκαταστήσει το δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία και να καταδείξει ότι χωρίς τα «βαρίδια» και τις υποχρεώσεις των μνημονιακών προγραμμάτων, διαθέτει την ευελιξία αλλά και τη βούληση να στρέψει την προσοχή της στην κοινωνική ατζέντα.

Μη περικοπή των συντάξεων το 2019

Οι συντάξεις και δη η επιδίωξη για μη περικοπή τους το 2019, θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς στο πακέτο ΔΕθ. Πρόκειται για το μεγάλο «πολιτικό» στοίχημα που έχει θέσει η κυβέρνηση, η οποία δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, θα εκφράσει την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει η δημοσιονομική αναγκαιότητα εφαρμογής του μέτρου το 2019. Σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία που θα ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός, η  χώρα θα υπερκαλύψει κατά περίπου 700 εκατομμύρια τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 και ως εκ τούτου έχει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να μην προσφύγει στην περικοπή των συντάξεων.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Σε περίοπτη θέση στο πακέτο της ΔΕΘ βρίσκονται τα εργασιακά ζητήματα, τα οποία όπως και αυτό των συντάξεων, θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, που επιστρέφουν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, θα περιλαμβάνονται στο πακέτο της ΔΕΘ, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις και μειώσεις εισφορών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος για τρίτη συνεχή χρονιά, σε κοινωνικές ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και άλλες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα