Οικονομία

Game Over για τις συντάξεις!


«Μαλάκωσε» και το ΔΝΤ, ενώ στον Προϋπολογισμό του 2019 που υποβάλλεται τη Δευτέρα στην Κομισιόν δεν υπάρχει η περικοπή των συντάξεων

Τελειώνει σύντομα το θέμα των συντάξεων, με την κυβέρνηση να κερδίζει το στοίχημα της ακύρωσης του επώδυνου μέτρου για περισσότερους από 1.500.000 συνταξιούχους. Ταυτόχρονα θα φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, η οποία είχε επενδύσει πολιτικά και επικοινωνιακά στην περικοπή των συντάξεων, μέσω του επανυπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναπλ. ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης κατάφεραν, στο μακρινό Μπαλί, να πείσουν και να εξασφαλίσουν την ανοχή των «δύσκολων»  Πόουλ Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ.

Μεθαύριο Δευτέρα, υποβάλλουν στην Κομισιόν τον Προϋπολογισμό του 2019, στο πλαίσο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στον οποίο δεν υπάρχει η περικοπή των συντάξεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σin.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν, ότι ο προϋπολογισμός, όπως και το προσχέδιο που παρουσιάστηκε την 1η Οκτωβρίου θα προβλέπει υπερπλεόνασμα 3,56%, έναντι 3,5%, που προβλέπει ο μνημονιακός στόχος αλλά χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

Η Κομισιόν, δεν περιμένει το προσχέδιο για να πειστεί ότι οι συντάξεις δεν πρέπει να περικοπούν. Έχει την ενημέρωση από το κλιμάκιο των θεσμών που επισκέφθηκαν την Αθήνα τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι πείστηκαν ότι δεν είναι απαραίτητο το μέτρο. Μάλιστα, οι θεσμοί και η Κομισιόν θεωρούν το μέτρο «δημοσιονομικό», δηλαδή εισπρακτικό και όχι διαρθρωτικό όπως το θεωρεί το ΔΝΤ, το οποίο όμως φαίνεται να αλλάζει άποψη.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, στη συνέχεια η Κομισιόν θα μελετήσει τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού και θα εκδώσει έκθεση, στην οποία θα καταγράφονται οι παρατηρήσεις της. Εφόσον πειστούν ότι το πλεόνασμα του 3,56% βγαίνει χωρίς την περικοπή των συντάξεων, το μέτρο πάει οριστικά στις καλένδες.

Το κλίμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι ευνοϊκό για την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι έχουν ενημερωθεί επ΄ αυτού και τα πολιτικά κόμματα από τους επικεφαλής των θεσμών κατά τις επαφές που είχαν τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Και αυτό, παρά τις «διαψεύσεις» που εκδόθηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με συνέντευξή του στο Bloomberg από το Μπαλί, άφησε να διαφανεί η θετική διάθεση της Κομισιόν έναντι ενδεχόμενης μη περικοπής των συντάξεων, αν τα νούμερα βγαίνουν και οι δεσμεύσεις επί των πρωτογενών πλεονασμάτων τηρούνται, αλλά τον τελικό λόγο θα έχει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

«Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος, είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας πως «δεν είναι στη δική μου δικαιοδοσία να μιλήσω για τις συντάξεις». Σας θυμίζω όμως, πρόσθεσε, ότι «οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν, σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα».

Πρόσθεσε δε, ότι «οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό, που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια... Τώρα είναι η στιγμή οι θυσίες αυτές να αποφέρουν καρπούς. Οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις -γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές-, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».

«Μαλάκωσε» και το ΔΝΤ

Στις συναντήσεις των κ.κ. Τσαλώτου και Χουλιαράκη, που έγιναν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Δ.Ν.Τ  Πόουλ Τόμσεν και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, το κλίμα ήταν θετικό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τέθηκαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, τα οποία αφορούσαν τόσο στο ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.

Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου, τα στελέχη του ΔΝΤ  επισήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Κοντολογίς, το ΔΝΤ λέει, πως αν η Ελλάδα τα βρει με τους Ευρωπαίους, για τη μη περικοπή των συντάξεων, το Ταμείο δεν έχει πρόβλημα. Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται μια τέτοια θέση από το ΔΝΤ, ενώ μέχρι πρότινος επέμεινε στην θέση του ότι οι συντάξεις πρέπει να περικοπούν επειδή το μέτρο είναι διαρθρωτικό, δηλαδή «μεταρρύθμιση».

Το «ευρωπαϊκό εξάμηνο»

Η υποβολή των σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 στην Κομισιόν είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για την Ελλάδα. Πρόκειται για τη διαδικασία του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» στο πλαίσιο της οποίας όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ υποβάλλουν τους προϋπολογισμούς τους προς έγκριση από την Επιτροπή. Την τελευταία οκταετία που η Ελλάδα βρισκόταν σε μνημόνια, εξαιρείτο της διαδικασίας, αφού τα δημοσιονομικά της ελέγχονταν διαρκώς  από την τρόικα και η υποβολή του σχεδίου του προϋπολογισμού αποτελούσε πλεονασμό.
Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, την 21η Αυγούστου, η Ελλάδα ως κανονική χώρα, υποβάλει προς έγκριση τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα