Χρηστικά

Φορολογικοί έλεγχοι oniline από το 2023


Με laptop και tablets εξοπλίζονται οι εφοριακοί προκειμένου να ξεκινήσουν τους ηλεκτρονικούς επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Με laptop και tablets εξοπλίζονται οι εφοριακοί προκειμένου να ξεκινήσουν τους ηλεκτρονικούς επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις από τις αρχές του 2023.

Πρόκειται για το ηλεκτρονικό σύστημα «ElenxisLive» που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών ελέγχων, το οποίο πρέπει να σημειωθεί, ότι επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2022, αλλά αναβλήθηκε για λίγους μήνες.

Αιτία είναι η καθυστέρηση της προμήθειας των ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες είναι απαραίτητες, για τη λειτουργία του ElenxisLive.

Με το «ElenxisLive» οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο αρχείο του Taxisnet και έτσι θα έχουν το πλήρες προφίλ των επιχειρήσεων ή των ελευθέρων επαγγελματιών που θα ελέγχουν. Συγκεκριμένα θα ελέγχουν:

  • Αν έχουν ιστορικό παραβατικότητας
  • Αν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και περιοδικές ΦΠΑ.
  • Αν έχουν βεβαιωμένα χρέη προς την Εφορία. 
  • Τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, αφού οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners).
  • Αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.

Επίσης, θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων και μετά τον έλεγχο, θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Οι διαπιστώσεις των ελεγκτών όπως και το Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο (live) στο Taxisnet, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αλλοίωσης των δεδομένων.

Πλήθος ελέγχων το 2023

Σημειώνεται ότι για το 2023 η ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολές στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για τη διενέργεια 44.400 φορολογικών ελέγχων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες οδηγίες.

Πρόκειται για τη διενέργεια 28.000 ελέγχων σε ακίνητα και εισοδήματα, ενώ προηγήθηκε η απόφαση με τον προγραμματισμό 15.500 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων, καθώς επίσης και 900 φορολογικών ελέγχων σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Σε ότι αφορά στους 25.500 ελέγχους, στόχος είναι οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2017 και μετά, καθώς το 2023, θα παραγραφούν οι υποθέσεις του έτους 2017 οι οποίες δεν θα ελεγχθούν.

Επίσης στο στόχαστρο είναι και οι φορολογούμενοι, που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις κατά την τελευταία τριετία.

Παράλληλα, πέραν του παραπάνω αριθμού των φορολογικών ελέγχων, το έτος 2023 θα διενεργηθούν από τις ίδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα