Διεθνή

Φιλανδία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός


Παραιτήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας Αντι Ρίνε.

Η παραίτηση του έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της χώρας Σαούλι Νιινίστο,θα παραμείνει όμως  πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

"Δέχομαι το αίτημά σας να παραιτηθείτε, αλλά παράλληλα ζητώ από το υπουργικό σας συμβούλιο να παραμείνει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τον σχηματισμό νέας", δήλωσε ο Νιινίστο μετά τη συνάντηση με την οποία ο Ρίνε του υπέβαλε την παραίτηση του.

Ο σοσιαλδημοκράτης Ρίνε αναγκάστηκε να τερματίσει πρόωρα την πρωθυπουργική του θητεία, αφού το Κόμμα του Κέντρου απέσυρε τη στήριξη στο πρόσωπο του εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την απεργία στα ταχυδροδρομεία.

Η επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου Κάτρι Κουλμούνι είχε δηλώσει χθες Δευτέρα ότι το κόμμα της επιθυμεί να παραμείνει στον πεντακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, όμως τα στελέχη του προβληματίζονται για τον ρόλο που έπαιξε ο Φινλανδός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια  της απεργίας.

"Ο πρωθυπουργός είναι κάποιος τον οποίο η κοινοβουλευτική ομάδα και η ηγετική ομάδα(του Κόμματος του Κέντρου)  δεν εμπιστεύονται", τόνισε.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ρίνε δέχθηκε έντονες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε αυτή την απεργία, που διήρκεσε δύο εβδομάδες, και επεκτάθηκε στον κρατικό αερομεταφορέα Finnair αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας προτού τελικά διευθετηθεί.

Η σοσιαλδημοκρατική υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, η 34χρονη Σάνα Μάριν, θεωρείται η επικρατέστερη για τη διαδοχή του Ρίνε. Σε ανάρτηση της σήμερα στο Twitter ανέφερε ότι φεύγει από τις Βρυξέλες  και επιστρέφει στο Ελσίνκι.

"Σε ηλικία 34 ετών θα είναι η πιο νέα πρωθυπουργός",επεσήμανε  η Τζοχάνα Βουορέλμα πολιτική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

"Το Κόμμα του Κέντρου θα ικανοποιηθεί αν ο πρωθυπουργός παραιτηθεί αλλά διατηρηθεί η ίδια κυβέρνηση και ο ίδιος σχεδιασμός", δήλωσε η ίδια.

Η κυβερνητική κρίση στη Φινλανδία ξέσπασε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, αφού τον Ιανουάριο αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.
Πηγή: ΑΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης