Αγορές

Fake μηνύματα δίνει το χρηματιστήριο


Θολό σκηνικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο και οι βραχυχρόνιες προοπτικές γίνονται εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς η αγορά συνεχίζει να δίνει «fake μηνύματα» όσον αφορά τη δυναμική και την περαιτέρω πορεία της.

Τρίτη φορά μέσα στις 4 μετεκλογικές συνεδριάσεις το ΧΑ έδωσε σήμερα σήμα ανόδου που διαψεύσθηκε στη συνέχεια, προκαλώντας σύγχυση και ανησυχίες. Προβληματίζει κυρίως η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών, που παραμένουν σε ρόλο «οδηγού» της αγοράς  και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση.

Η επιτυχής έκβαση της ομολογιακής έκδοσης της Εθνικής και η είδηση για νέα εθελουσία στην Τρ. Πειραιώς δεν είχαν την αναμενόμενη θετική επίδραση. Αντίθετα η μετοχή της Εθνικής επηρεάστηκε αρνητικά από την εκτίμηση ότι η ετήσια δαπάνη τόκων (35 εκατ. ευρώ) για το νέο ομόλογο των 400 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ θα ροκανίσουν την κερδοφορία της τράπεζας.

Διαβάστε σχετικά: Νέο ομόλογο και ΛΕΠΕΤΕ «βαραίνουν» την Εθνική

Πρόσκαιρο θετικό αντίκτυπο στην αγορά είχε η γνωστοποιηθείσα πρόθεση της κυβέρνησης  να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση φορολογικών ελαφρύνσεων, σε τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου και σε κινήσεις  προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων.

 Επιφυλακτικοί

Όμως η τελική εικόνα υποδηλώνει ότι οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων παραμένουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης στα μέτωπα της οικονομίας, της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και των επενδύσεων.
Τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια που «έπαιξαν» στην προοπτική επικράτησης της ΝΔ, προτιμούν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους, προχωρώντας παράλληλα  σε αναδιαρθρώσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή, αναζητώντας νέες ισορροπίες. Καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος και τάσης τις επόμενες εβδομάδες  θα είναι η στάση επιθετικών funds που συνδυάζουν κινήσεις σε μετοχές και Παράγωγα.
Η μεταβλητότητα αναμένεται ότι θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο, ενώ  ο ΓΔ θα κινείται σε ευρεία ζώνη συσσώρευσης, με οροφή τις 895-900 μονάδες και βάση στήριξης τις 843-850.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης μέχρι τις 2:30 όλοι οι δείκτες κινήθηκαν σήμερα ανοδικά, κερδίζοντας  συνεχώς έδαφος χωρίς τις συνήθεις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Στη συνέχεια η εικόνα άλλαξε άρδην, τα κέρδη στις τράπεζες εξανεμίστηκαν  και ο ΓΔ βρέθηκε πρόσκαιρα στο κόκκινο.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε +1,68% στις 876,02 μονάδες, γύρισε -0,50% (στις 857,29) και τερμάτισε με οριακά κέρδη 0,20% στις 863,33 μονάδες.   
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,14%  στις 2.147,66 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,56%, «βούτηξε» στη συνέχεια στο -3,71% και τερμάτισε με απώλειες 1,94%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική -3,8%, Alpha -2,6%, Eurobank -0,8%, Attica Bank και Πειραιώς -0,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +6,5%, Ελλάκτωρ και Jumbo +3%, ΟΛΠ +2,2%, Μυτιληναίος +1,6%, ΕΛΠΕ και Φουρλής +1%.

 Στο κόκκινο ΟΠΑΠ -1,7%, Βιοχάλκο και ΔΕΗ -1%, Σαράντης -0,7%, Motor oil -0,5%.

Στα mid caps  πρωταγωνίστησαν δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Ιντρακάτ και Κέκροψ +9,3%. Ακολούθησε Κρι-Κρι +3,1%.

Διαβάστε επίσης